A szeretetszolgálat fantáziájára van szükség – Ferenc pápa üzenetet küldött a CCEE plenáris ülésére

Ferenc pápa – 2020. szeptember 26., szombat | 18:31

Online tartották meg szeptember 25–26-án az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) plenáris ülését. A megnyitóra küldött üzenetében Ferenc pápa új utakra buzdította a főpásztorokat, hogy atyai gyengédséggel álljanak Isten népe mellett.

„Az európai egyház a járvány után. Kilátások a teremtett világ és a közösség számára” – ezt a témát választotta a CCEE szeptemberi plenáris ülése témájául. Eredetileg Prágában tartották volna a tanácskozást, de a járványhelyzet miatt az interneten kapcsolódtak be a résztvevők a megbeszélésekbe.

Ferenc pápa a tanács elnökéhez, Angelo Bagnasco bíboroshoz címzett üzenetében elismerően szólt a témaválasztásról. Arra szólította a földrész püspökeit, hogy keressenek bátor utakat a lelkipásztori szolgálatra a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre választ adva.

A sok idős ember halála, a családok tragédiája, akiket váratlanul nagy fájdalom és fenyegető bizonytalanság sújtott, az otthonukba zárt gyermekek és fiatalok drámája, az elmaradt lelkigyakorlatok és keresztény képzések arra indítottak számos papot és szerzetest, hogy bátor utakat találjanak a lelkipásztori szolgálatra, ezzel tanúskodva atyai és gyengéd közelségükről a nép iránt. E sok fájdalom láttán, melyeket a pápa a szegénység új formáinak nevez, a szeretetszolgálat fantáziájára van szükség, mely egyre jobban odafigyel a rászorulókra és nagylelkűnek bizonyul a gyengébbek iránt.

A keresztény közösségek tanuljanak a történtekből, és a hit tekintetével értelmezzék újra az eseményeket, hogy távlatokat fogalmazzanak meg a jövőre. Kövessék annak az írástudónak a példáját, aki a gazdához hasonlóan újat és régit hoz elő éléskamrájából (vö. Mt 13,52) – buzdított Ferenc pápa, aki imáiról biztosította az ülésező európai püspököket. A Szentatya Szűz Mária és a földrész védőszentjei, Benedek, Cirill és Metód közbenjárását kérte, hogy minden hívő lelkében ültetessék el a hit bizonyosságát, mely szerint semmi nem választhat el minket Krisztus szeretetétől (vö. Róm 8,38–39).

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria