A „szolidaritás versenye” – Élsportolók összefogása a Vatikán jótékonysági árverése javára

Ferenc pápa – 2020. június 6., szombat | 19:54

We Run Together (Együtt futunk) elnevezéssel jótékonysági gyűjtést kezdeményezett a Szentszék sportegyesülete, az Athletica Vaticana a jelképekké vált bergamói és bresciai kórházak dolgozói javára, akik hősiesen küzdenek járvány idején. A jótékonysági árverés honlapját Ferenc pápa indítja útjára június 8-án.

A járvány nem teszi lehetővé, hogy a lábunkkal fussunk, de a szívünkkel futhatunk – buzdított a pápa május 20-án, amikor a kezdeményezés elindítóival találkozott.

A tervek szerint az Athletica Vaticana május 21-én tartotta volna találkozóját, amelyen első alkalommal vettek volna részt olimpiai bajnokok a világ minden részéről, testi és szellemi fogyatékkal élő sportolók, valamint migráns és börtönbüntetésüket töltő atléták. Ehelyett most az interneten indítanak jótékonysági gyűjtést.

Az árverés javára Ferenc pápa felajánlott néhány tárgyat, melyeket sportolóktól kapott az audienciák alkalmával. Ezek között van egy kerékpár a pápa nevével, amelyet a Szentszék, illetve Argentína zászlajának színeire festettek. A Szentatya Peter Sagan profi kerékpáros világbajnoktól kapta.

Június 8-án déltől mindenki részt vehet a „szolidaritás versenyében” az árverés weboldalán. A jótékonysági gyűjtés során a különböző sportágak bajnokai az őket jelképező sporttárgyakat bocsátanak árverésre. Vannak ezen kívül olyanok is, akik megnyitják otthonuk ajtaját vagy bemutatják, hogyan edzenek, tanúsítva, hogy a sport valóban a találkozás kultúráját építi.

A sportolók hetenként váltják egymást árverésre bocsátott tárgyaikkal. Június 8-án Sagan kerékpárjával és az Alex Zanardi autóversenyző, paralimpiai bajnok által viselt mezzel indul a gyűjtés. Zanardi aranyérmet nyert a Rio de Janeiró-i paralimpián.

Francesco Totti világbajnok labdarúgó, a Róma volt csapatkapitánya által dedikált mez, Filippo Tortu olasz futó egy sportöltözete is az első hét tárgyai között szerepel. Tortu egy edzését és egy napját is végigkövethetik az érdeklődők az interneten. Federica Pellegrini úszó dedikált fürdőruhája és úszósapkája, valamint Sofia Goggia olimpiai bajnok síelő bakancsai is árverezésre kerülnek.

Két rendkívüli találkozóra is lehet licitálni az első héten: az Abbagnale testvérekkel, az evezés olasz sztárjaival találkozhat Castellammare di Stabiában, valamint Valerio Aspromonte és Carolina Erba kardvívó világbajnokok otthonába tehet látogatást a legtöbbet kínáló adakozó.

A hétfőn induló árveréshez a következő két hónapban sok más nemzetközi bajnok csatlakozik majd különböző sportágakból. Közöttük lesznek a Juventus, a Milan, a Lazio és a Brescia labdarúgócsapatok tagjai is, továbbá a Ferrari és a Lamborghini autógyár versenycsapata.

A weboldalt folyamatosan frissítik az árverésről szóló új információkkal, és a Vatikáni Rádió is hírt ad a legújabb történésekről.

Adományozásra anélkül is lehetőség van, hogy valaki bekapcsolódna a konkrét árverésbe.

Az Athletica Vaticana sportegyesülettel együttműködik a projektben a Népek Udvara kezdeményezés és a Fidal Lazio, az olaszországi atlétikai szövetség, valamint az olasz pénzügyőrség Fiamme Gialle sportklubja is.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria