A társadalmi felelősség és fenntarthatóság kultúráját előmozdító olasz vállalkozókat fogadta a pápa

Ferenc pápa – 2022. március 18., péntek | 14:12

Az Anima szövetség húszéves fennállása alkalmából fogadta a Lazio tartománybeli vállalkozói csoport tagjait március 14-én Ferenc pápa, és beszédet intézett hozzájuk, hangsúlyozva: az emberiség nem tanult a 20. század hibáiból, ahogy ez a most zajló ukrajnai háborúból is kiderül.

A Róma környékén működő vállalkozások 2001-ben összefogva egy nonprofit szervezetet hoztak létre – az Anima csoporthoz tartozó menedzserek, vállalatok képviselői immár húsz éve igyekeznek terjeszteni Lazio tartományban a társadalmi felelősség és a fenntarthatóság kultúráját gazdasági, szociális és környezeti szinten.

A Szentatya bátorító szavakkal fordult az Anima (lélek) nevet viselő társulat tagjaihoz, leszögezve: a közjó érdekében arra van szükség, hogy a politika és a gazdaság folyamatosan párbeszédben álljon egymással. Arra buzdította őket, hogy határozottan kötelezzék el magukat az élet szolgálatában, az emberi élet és a teremtett világ, közös otthonunk védelmében – nem az életellenesség és a halál kultúráját támogatva, amint azt sajnos oly sokan teszik.

A 2007–2008-as pénzügyi válság után ilyen irányú elmozdulásra van szükség – mutatott rá Ferenc pápa. – Tény, hogy volt egy pozitív reakció, de lényegében a világot továbbra is idejétmúlt szempontok alapján kormányozzák. A geopolitikai-katonai területet tekintve a helyzet még rosszabb.

Számos regionális háború zajlik, nem beszélve az ukrajnai háborúról. Mindebből kitűnik, hogy akik a népek sorsát irányítják, még mindig nem tanultak a 20. század tragédiáiból

– szögezte le a pápa.

Az Anima társulat a kis- és középvállalkozásokat képviseli, ezért pontosan tisztában van azzal, mennyire nehéz munkahelyeket teremteni az etikai értékek és a társadalmi felelősség tiszteletben tartásával – emelte ki beszédében Ferenc pápa, hozzafűzve: ez azonban ne keserítse el őket. – Ha emberhez méltó, élhető jövőt szeretnénk, akkor a gazdaságot függetlenítenünk kell a pénzügyi hatalomtól, és kreatívan kell keresni az átfogó ökológiát szolgáló termelési formákat. A globalizációt irányítani kell, hogy a globális ne legyen a helyi érdekek kárára, és a két dimenzió ösztönzőleg és termékenyen hasson egymásra – hangsúlyozta a Szentatya.

Meggyőződése szerint ennek az új típusú gazdaságnak, mely tiszteli az ember és a környezet méltóságát, alulról kell építkeznie. Legújabb könyvében (Let us dream) erről az új, konkrét és látható gazdaságról beszél a pápa, hogy elkerüljük a fluid, nem megfogható gazdasági koncepciót.

Ferenc pápa végül a következő gondolattal fordult a szociális etika és fenntarthatóság előmozdítását célzó Anima vállalkozói szövetség tagjaihoz: ha a szervezet nevéhez méltóan lélekkel akarják megtölteni a vállalkozásokat, akkor gondot viselnek saját lelkükre, és mindarra, ami Istentől jön. Ehhez ellen kell állni a túlzott aktivitás kísértésének, és időt kell találniuk a gondolkodásra, elmélkedésre, szemlélődésre.

Olykor a túlzott cselekvés tönkreteszi belső emberi és vallásos életünket. Ha lelkesíteni akarunk másokat, akkor először magunkat kell lelkesítenünk a jó, a szép és az igaz által.

Erről tanúskodnak azok az olasz vállalkozók, akik nemcsak a profitot, hanem az életminőséget, a munkaminőséget is növelni igyekeznek. Szabadon és kreatívan, mert lelkiismeretük és belső értékrendszerük erre sarkallta őket. Az emberi munka költészet – állapította meg Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria