A Vatikán megerősítette, hogy Ferenc pápa szeptemberben Kazahsztánba látogat

Ferenc pápa – 2022. június 3., péntek | 11:35

A Szentszék Sajtóterme május 31-én tette közzé a Vatikán és a Kazah Köztársaság közötti diplomáciai kapcsolatok létrejöttének 30. évfordulója kapcsán a két fél által közösen aláírt dokumentumot, amelyben azt is megerősítik, hogy Ferenc pápa részt vesz a Világ- és a Hagyományos Vallások Vezetőinek VII. Kongresszusán, amelyet 2022 szeptemberében a kazah fővárosban, Nur-Szultanban tartanak.

1992-ben jött létre a diplomáciai kapcsolat a szovjet utódállam és a Szentszék között. Ennek 30. évfordulója alkalmából Paul Gallagher érsek, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkára és Mukhtar Tileuberdi, a Kazah Köztársaság miniszterelnök-helyettese és külügyminisztere aláírásával közös nyilatkozatot adtak ki.

2022. október 17-én ünnepeljük a Szentszék és a Kazah Köztársaság közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 30. évfordulóját – emlékeztet a közlemény. – Az elmúlt három évtizedben a Szentszék és Kazahsztán baráti kapcsolatokat és sokrétű együttműködést alakított ki, amely a kölcsönös tisztelet és a közös prioritások erős kötelékén alapszik. Kazahsztán osztja a Katolikus Egyház globális látásmódját, amely a jóság, az igazságosság, a szolidaritás és az együttérzés eszméire épül. A Katolikus Egyház értékeli Kazahsztán szerepét a kultúrák és vallások közötti párbeszéd előmozdításában.

1998-ban Kazahsztán volt az első ország Közép-Ázsiában, amely megállapodást írt alá a kölcsönös kapcsolatokról a Szentszékkel. A megállapodás alapján a Szentszék és Kazahsztán közötti partnerség azóta is dinamikusan fejlődik. 2001-ben Kazahsztán volt az első ország Közép-Ázsiában, ahová Szent II. János Pál pápa ellátogatott.

Ma a Vatikán és Kazahsztán továbbra is együttműködik. Ezt bizonyítja a Mukhtar Tileuberdinek, Kazahsztán miniszterelnök-helyettesének és külügyminiszterének hivatalos vatikáni látogatása során május 30-án és 31-én a Kazahsztáni Orvosi Egyetemi Központ és a római Gyermek Jézus Kórház között aláírt egyetértési megállapodás, valamint az R. B. Szulejmenov Keletkutatási Intézet és a Vatikáni Könyvtár között megszületett egyetértési megállapodás. Ezen túlmenően, a folyamatban lévő tárgyalások eredményétől függően, a Szentszék és Kazahsztán várakozással tekint a Katolikus Egyház tagjainak biztosított vízumok és tartózkodási engedélyek kiadásáról szóló megállapodás aláírására.

A Szentszék és a Kazah Köztársaság egyetért abban, hogy a párbeszéd kultúrája legyen a kortárs világ egyik alapértéke. A békés együttélés folytatása a jelenkori kihívásokkal szemben csak egy befogadó és átfogó párbeszéd révén érhető el. Ezért Kazahsztán üdvözli Ferenc pápa döntését, hogy részt vesz a Világ- és a Hagyományos Vallások Vezetőinek VII. Kongresszusán, amelyet 2022 szeptemberében Nur-Szultanban tartanak, ahogyan erről Kazahsztán elnöke, Kaszim-Zsomart Kemeluli Tokajev és Ferenc pápa megállapodott 2022. április 11-én.

A Szentszék és Kazahsztán gyümölcsöző együttműködést tervez az elkövetkező években – zárul a közös nyilatkozat.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria