Áder János magyarországi látogatásra hívta meg Ferenc pápát

Ferenc pápa – 2020. február 14., péntek | 14:35

Magyarországi látogatásra hívta Ferenc pápát a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából Áder János köztársasági elnök február 14-én, pénteken. Az államfőt négyszemközti audiencián fogadta a Szentatya a Vatikánban.

Áder János a közmédiának nyilatkozva elmondta: azzal a szándékkal érkezett a Vatikánba, hogy meghívja és meggyőzze a Szentatyát, jöjjön el és vegyen részt a szeptember 13–20. között megrendezendő eucharisztikus világkongresszuson.

Az államfő érvei között szerepelt, hogy 100 éve vette fel Magyarország a diplomáciai kapcsolatot a Vatikánnal, és 30 esztendővel ezelőtt újították azt meg. Kitért arra is, hogy 25 éve nem járt katolikus egyházfő Magyarországon, utoljára Szent II. János Pál pápa látogatta meg hazánkat 1996-ban. Áder János kiemelte a találkozón, hogy Ferenc pápa tavalyi csíksomlyói látogatása rendkívül sikeres volt a hívek körében, és biztos, hogy hasonló szeretettel fogadnák a magyarországi hívek is.

Áder János rámutatott: az eucharisztikus kongresszus eddig ismert programja nagyon sok izgalmas találkozásra, Magyarország arcának sokrétű bemutatására ad alkalmat, nemcsak hitéleti, liturgikus, hanem kulturális téren is. A köztársasági elnök elmondta: megmutatta a Szentatyának a tervezett programot, aki – közlése szerint – nagy érdeklődéssel tanulmányozta azt.

A találkozón Ferenc pápa jelezte, nagyon szívesen eljönne. „Ezt százszázalékos elköteleződésnek nem lehet tekinteni, de több volt ez, mint egyszerű udvarias nyilatkozat a felkérésről” – mondta Áder János.

A köztársasági elnök megerősítette a meghívást Pietro Parolin szentszéki államtitkárnál történt megbeszélésén is. A bíboros a találkozón úgy fogalmazott, nagy megtiszteltetés lenne számára, ha elkísérhetné a Szentatyát budapesti útjára – mondta az államfő, aki szerint ez a kijelentés nem alap nélkül tölthet el minket bizakodással.

Az államfő beszámolt arról is, hogy hangsúlyosan szerepelt a pápai audiencián a néhány nappal ezelőtt kiadott pápai buzdítás, ami Amazóniáról szól, és a közös felelősségünket emeli ki a teremtett világ iránt, különös tekintettel a vízkészletek megőrzésére és a természetes vizek megóvására. Egyetértettek abban, hogy a 20. század az olaj évszáda volt, a 21. század pedig már most a víz évszázada, és még inkább az lesz. Ennek értelmében az egyik legnagyobb kihívás az emberiség és minden egyes ország számára, hogyan tud megfelelő mennyiségű és jó minőségű vízről gondoskodni az ott élők számára – mutatott rá a köztársasági elnök.

Áder János beszámolt arról is, Magyarország mit tett annak érdekében, hogy ne csak beszéljenek erről a kérdésről, hanem konkrét megoldási javaslatok szülessenek. Szólt az eddig megrendezett vízről szóló világtalálkozókról, az ezek során felvázolt elképzelésekről, javaslatokról, amelyekkel nem csupán a Magyarországon élőknek, hanem a környező országok számára is tudnak megoldást – ha nem is teljeskörűen – kínálni.

Áder János tájékoztatást adott a Szentatyának az üldözött keresztények megsegítését célzó Hungary Helps programról.

Újságírói kérdésre válaszolva a magyar államfő úgy fogalmazott, hogy vita, nézetkülönbség, megoldásra váró feladat nincs Magyarország és a Szentszék között, közös gondolkodásra igényt tartó témák vannak; ezeket is áttekintették a beszélgetésen, amely reményei szerint Magyarországon folytatódik majd.

A köztársasági elnök péntek délutáni hivatalos programja során tárgyalást folytat Sergio Mattarella olasz államfővel.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Társadalmi Bizottsága 2017. június 15-én alakult meg Budapesten. A testületet Erdő Péter bíboros, prímás hívta életre, elnöke Áder János köztársasági elnök.

*

Áder János egy Zsolnay eozin mázas szobrot ajándékozott a pápának, mely egy meditáló szerzetest ábrázol. Az alkotás 1908-ból való, Damkó József szobrászművész munkája. Az elnök elmondta a pápának, hogy előző nap a lateráni bazilikában megtekintette ugyanennek a művésznek egy másik alkotását. Az 1909-ben készült dombormű emléket állít II. Szilveszter pápának, aki elküldte a koronát Szent István magyar királynak.

A pápa egy bronz plakettel viszonozta az ajándékot, mely a régi Szent Péter-bazilikát ábrázolja, illetve pápasága dokumentumainak, továbbá a béke világnapra írt üzenetének és az emberi testvériségről szóló, Abu-Dzabiban aláírt dokumentum egy példányátadta át a magyar elnöknek, hozzátéve angolul: A békéért és az agresszió ellen.

A magyar államfő feleségével és kíséretével érkezett az audienciára. Az elnöki kíséret tagjai között volt többek között Habsburg-Lotharingiai Eduárd, szentszéki magyar nagykövet, Érszegi Márk Aurél, a nagykövetség első beosztottja, valamint Németh Norbert, a Pápai Magyar Intézet rektora.

Forrás: MTI; Vatikáni Rádió

Fotó: MTI; Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria