Szeptemberben Afrikába látogat a pápa

Ferenc pápa – 2019. március 28., csütörtök | 13:49

Szeptember 4. és 10. között Ferenc pápa három afrikai országot keres fel – jelentette be a Szentszék sajtóközpontjának megbízott igazgatója, Alessandro Gisotti. A délkelet-afrikai Mozambik, illetve az Indiai-óceán két egymáshoz közeli szigete, Madagaszkár és Mauritius lesznek a célállomások.

Elfogadva az említett országok államfőinek és püspökeinek meghívását, Ferenc pápa apostoli látogatást tesz Mozambikban, valamint Madagaszkár és Mauritius szigetén idén szeptember 4. és 10. között. Mozambikban felkeresi Maputo, Madagaszkáron Antananarivo, Mauritius szigetén pedig Port Louis városát – fogalmazott a megbízott szentszéki szóvivő. Az út programját később teszik közzé.

A mozambiki út mottója: „Remény, béke és kiengesztelődés”. A logóban az ország körvonala látható, benne Ferenc pápa fenyképe és egy galamb mint a béke szimbóluma. A piros és a zöld színű kéz azt jelképezi, hogy Mozambik befogadja a pápát és üzenetét, amelyet a lakosságnak közvetít. A logó öt színe a mozambiki zászlóról származik. A zöld a remény, a piros a kiengesztelődés, a fehér a béke színe, utóbbi a sárgával együtt pedig a Vatikán hagyományos színe.

A madagaszkári út mottója: „A béke és a remény magvetője”. A logóban az országot a Ravenala-pálma (utazók pálmája vagy legyezőbanán néven is ismert) és a majomkenyérfa jelképezi. Ferenc pápa és néhány szent képe is megjelenik a logóban, bemutatva, hogy Madagaszkár a misszionáriusok tanítványainak és a Jézus Krisztusba vetett hitből a vértanúságot is vállaló tanúságtevőknek a földje. A mottóban szereplő béke és remény szavak arra buzdítanak, hogy a madagaszkáriak legyenek a spirituális és társadalmi jóléten alapuló fejlődés építői országukban.

A mauritiusi út mottója – „Ferenc pápa: a béke zarándoka” – megalapozza egy békés és pozitív apostoli út hangulatát. A logó hátterében az afrikai ország zászlaja és egy fehér galamb látható, előterében pedig Ferenc pápa fényképe, amint üdvözli az embereket. A mauritiusi nemzeti lobogó piros, kék, sárga és zöld sávja erősen egybefűzi a szigeten lakó különböző etnikai csoportokat – olvasható az Afrikába vezető pápai útról kiadott tájékoztatóban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria