Ayuso Guixot püspök a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának új elnöke

Ferenc pápa – 2019. május 27., hétfő | 17:34

Az iszlámszakértő komboniánus Ayuso Guixot püspököt nevezte ki Ferenc pápa a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa élére. A 67 éves spanyol püspök a 2018-ban elhunyt Jean-Louis Tauran bíboros utóda.

Ayuso Guixot 1952-ben született Sevillában. A Jézus Szent Szívének Komboniánus Misszionáriusai klerikus missziós kongregáció tagja. 1980-ban szentelték pappá. 2002-ig Egyiptomban és Szudánban szolgált. 1982-ben Rómában szerzett diplomát arab–iszlamisztika szakon; dogmatikából doktorált a granadai egyetemen. 1989-től iszlamológiát tanított Kartúmban, Szudán fővárosában, majd Kairóban, illetve a Pápai Arab és Iszlamisztika Intézetben (melynek 2012-ig elnöke volt). Számos vallásközi találkozón elnökölt.

2012. június 30-án XVI. Benedek pápa a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának titkárává nevezte ki. Ferenc pápa nevezte ki püspökké 2016-ban. Arabul, angolul, franciául és olaszul beszél.

A találkozás kultúrája, az élet tisztelete, a másik különbözőségének elfogadása és a testvériség előmozdítása – e kihívásokat jelölte meg a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának új elnöke. Az elmúlt hónapokban üzeneteket küldött muszlimoknak, buddhistáknak, hinduknak. Találkozott a fő világvallások képviselőivel: megbeszéléseik célja a békés és testvéri társadalom építése, legyőzve a szélsőséget és az erőszakot.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria