Az argentin püspökök egy csoportját fogadta Ferenc pápa

Ferenc pápa – 2019. május 3., péntek | 15:08

Ferenc pápa május 2-án fogadta az ad limina látogatásra a Vatikánba érkező argentin főpásztorok első csoportját. A találkozón a Szentatya arra buzdította a püspököket, hogy hirdessék az élő Krisztust. Beszédében a fiatalok és a hivatáspasztoráció fontosságát hangsúlyozta.

Tíz éve jártak utoljára Argentína püspökei ad limina látogatáson a Vatikánban. Most három csoportban találkoznak a pápával. A főpásztorok egy csoportját csütörtökön fogadta a Szentatya. A következő audienciák május 10-én és 16-án lesznek.

A május 2-i audiencián két órán át beszélgetett az ad limina látogatáson lévő argentin főpásztorokkal Ferenc pápa az argentin egyház előtt álló kihívásokról: az evangelizációról, a nevelésről, a munkahelyek hiányáról és a belső megosztottságról. Szót ejtettek a napokban pusztító áradás okozta károkról is. A testvéri és spontán beszélgetésről Alberto Germán Bochatey, La Plata segédpüspöke, az argentin püspöki konferencia egészségpasztorációs bizottságának elnöke nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak.

A főpásztorok hívták a pápát, hogy látogasson el újra hazájába, ahol már hat éve nem járt. Ferenc pápa ismerette, hogy milyen utazások várnak rá az elkövetkező fél évben, továbbá, hogy elsősorban azokat az országokat keresi fel, ahol lelkipásztori, politikai és társadalmi téren sürgető problémák jelentkeznek. „Azért el fogok menni Argentínába” – mondta a Szentatya.

Ferenc pápa lelki mélységekről beszélt. Imádságra és az Oltáriszentség szemlélésére biztatta a főpásztorokat; kiemelte a személyes kapcsolat, az emberekkel való párbeszéd, találkozás és a megosztás szerepét is – derül ki Alberto Germán Bochatey nyilatkozatából. – Két fő téma került előtérbe: a fiatalok és a hivatás kérdése. A pápa arra szólította az argentin püspököket, hogy mutassák fel a fiataloknak az élő Krisztust, miként a Christus vivit kezdetű szinódus utáni buzdításában írta. Rá kell vezetni a fiatalokat arra, hogy Jézus az élettel egy egységet alkot, át kell adni nekik az élet értékét, a vallásos és az emberi értékeket.

Arra hívta a főpásztorokat a pápa, hogy a szeminaristákkal kapcsolatban legyenek igényesek. Hangsúlyozta: „A mai fiataloknak meg kell érteniük, hogy a lelki, benső mélységet úgy érhetjük el, ha erősen elköteleződünk. A pap tanú, aki a többi embert Jézus felé vonzza.”

Az argentin egyháznak is szembe kellett néznie a kiskorúak elleni visszaélések drámájával. A püspöki kar szigorító intézkedéseket vezetett be, megszólalásra bátorítva az áldozatokat. A kiskorúak elleni szexuális visszaélés bűncselekmény, a hit mélységének hiányát jelzi – szögezte le Bochatey püspök.

Argentína katolikus ország, mélyen máriás lelkülettel, a helyi Egyház számára mégis az evangélium hirdetéséhez való visszatérés a legfőbb kihívás. Ebben példaként állnak ellőttük az első tanítványok, illetve a közelmúltban boldoggá avatott vértanúk, akiket a katonai diktatúra idején, 1976-ban gyilkoltak meg – emlékeztetett La Plata segédpüspöke.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican Insider; Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria