Az Egyház szívében vagytok! – Ferenc pápa a menekülteket segítő rabati karitászközpontba látogatott

Ferenc pápa – 2019. március 31., vasárnap | 16:12

Marokkói apostoli látogatásának első napján, március 30-án a Szentatya a rabati katolikus karitászközpontba látogatott, ahol a fővárosban tartózkodó menekülteket segítik. A Qantara nevű program keretében a 23 ezer fős marokkói keresztény közösség évente nyolcezer bevándorló ellátásáról gondoskodik.

„Sebeitek az égig kiáltanak, senki sem lehet közömbös a szenvedéseitekkel szemben!” – kezdte beszédét Ferenc pápa. Hivatkozott az ENSZ rendezésében 2018-ban a marokkói Marrákesben tartott konferenciára. Elismerőleg szólt „a fejlett társadalmak pozitív előrelépéseiről”. Hangsúlyozta, hogy senki sem maradhat érzéketlen azok iránt, akik az ajtóinkon kopogtatnak. A Szentatya óva intett a hamis bálványoktól , melyek csak a boldogság látszatát keltik, valójában azonban leigáznak bennünket. „Egy szívtelen társadalom csak meddő anya. Ti nem vagytok peremre szorítottak, az Egyház szívében álltok!”

„Négy igével – befogadni, oltalmazni, előmozdítani és integrálni – akarlak segíteni benneteket, hogy azok tegyék még konkrétabbá és valóságosabbá ezt a szövetséget: hallgatás helyett aktív részvétel, elszigetelés helyett segítség, elhagyás helyett építkezés”. Ez a négy ige mindenkit kötelez, bár más és más formában, hogy méltóbb, biztosabb és együttérzőbb életet tudjunk biztosítani – fogalmazott a pápa. Kifejtette: a befogadás a jelenlegi helyzetben mindenekelőtt azt jelenti, hogy „a biztos és törvényes belépés tágasabb lehetőségét kínáljuk fel a migránsoknak és a menekülteknek a célországokban”, ahogy azt az ENSZ globális migrációs megállapodása előirányozza. „Amíg nem valósul meg e szabályozott befogadás, számolni kell a szabályozatlan beáramlás nyomasztó valóságával” – szögezte le a pápa.

A védelmezés a menekültek jogait biztosítja a migrációs útvonalakon, ahol gyakran erőszak és kizsákmányolás áldozataivá válhatnak sebezhetőségük következtében, főként a kíséret nélküli kiskorúak és a nők. Mindenkinek biztosítani kell az orvosi, pszichológiai és szociális ellátást, hogy visszaadjuk elvesztett emberi méltóságukat, ahogy ebben a központban is teszik – utalt elismerően a Szentatya a rabati Karitász munkájára.

A támogatás elismeri, hogy senki nem lehet selejt. A befogadó társadalmak gazdagabbak lesznek általuk, ha tudják értékelni a bevándorlók hozzájárulását, megelőzve a megkülönböztetést és az idegengyűlöletet. A bevándorlóknak pedig meg kell tanulniuk tiszteletben tartani az ott élő személyeket, társadalmi szokásaikat, törvényeiket és kultúrájukat, hogy felajánlhassák hozzájárulásaikat mindenki javára – fejtette ki a pápa. Kiemelte, hogy a befogadáson, a védelmen és a támogatáson túl, ahol ez lehetséges, meg kell teremteni azt a jogot is, hogy az emberek saját hazájukban találjanak emberhez méltó életkörülményekre.

Az integrálás folyamata kölcsönösen nehéz, ezért gyakran a másik helyzetébe való belegondolás nélkül elutasítjuk a találkozás lehetőségét. Az integráláshoz bátorság kell a félelemmel és a tudatlansággal szemben – hangsúlyozta Ferenc pápa. Végül kifejezte, hogy ismeri a menekültek szenvedéseit és együtt szenved velük. Isten mellettük áll, és segít abban, hogy mindenki megtalálja a helyét a közös otthonban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria