Az Egyház szívében vagytok! – Ferenc pápa a menekülteket segítő rabati karitászközpontba látogatott

2019. március 31., vasárnap | 16:12

Marokkói apostoli látogatásának első napján, március 30-án a Szentatya a rabati katolikus karitászközpontba látogatott, ahol a fővárosban tartózkodó menekülteket segítik. A Qantara nevű program keretében a 23 ezer fős marokkói keresztény közösség évente nyolcezer bevándorló ellátásáról gondoskodik.

„Sebeitek az égig kiáltanak, senki sem lehet közömbös a szenvedéseitekkel szemben!” – kezdte beszédét Ferenc pápa. Hivatkozott az ENSZ rendezésében 2018-ban a marokkói Marrákesben tartott konferenciára. Elismerőleg szólt „a fejlett társadalmak pozitív előrelépéseiről”. Hangsúlyozta, hogy senki sem maradhat érzéketlen azok iránt, akik az ajtóinkon kopogtatnak. A Szentatya óva intett a hamis bálványoktól , melyek csak a boldogság látszatát keltik, valójában azonban leigáznak bennünket. „Egy szívtelen társadalom csak meddő anya. Ti nem vagytok peremre szorítottak, az Egyház szívében álltok!”

„Négy igével – befogadni, oltalmazni, előmozdítani és integrálni – akarlak segíteni benneteket, hogy azok tegyék még konkrétabbá és valóságosabbá ezt a szövetséget: hallgatás helyett aktív részvétel, elszigetelés helyett segítség, elhagyás helyett építkezés”. Ez a négy ige mindenkit kötelez, bár más és más formában, hogy méltóbb, biztosabb és együttérzőbb életet tudjunk biztosítani – fogalmazott a pápa. Kifejtette: a befogadás a jelenlegi helyzetben mindenekelőtt azt jelenti, hogy „a biztos és törvényes belépés tágasabb lehetőségét kínáljuk fel a migránsoknak és a menekülteknek a célországokban”, ahogy azt az ENSZ globális migrációs megállapodása előirányozza. „Amíg nem valósul meg e szabályozott befogadás, számolni kell a szabályozatlan beáramlás nyomasztó valóságával” – szögezte le a pápa.

A védelmezés a menekültek jogait biztosítja a migrációs útvonalakon, ahol gyakran erőszak és kizsákmányolás áldozataivá válhatnak sebezhetőségük következtében, főként a kíséret nélküli kiskorúak és a nők. Mindenkinek biztosítani kell az orvosi, pszichológiai és szociális ellátást, hogy visszaadjuk elvesztett emberi méltóságukat, ahogy ebben a központban is teszik – utalt elismerően a Szentatya a rabati Karitász munkájára.

A támogatás elismeri, hogy senki nem lehet selejt. A befogadó társadalmak gazdagabbak lesznek általuk, ha tudják értékelni a bevándorlók hozzájárulását, megelőzve a megkülönböztetést és az idegengyűlöletet. A bevándorlóknak pedig meg kell tanulniuk tiszteletben tartani az ott élő személyeket, társadalmi szokásaikat, törvényeiket és kultúrájukat, hogy felajánlhassák hozzájárulásaikat mindenki javára – fejtette ki a pápa. Kiemelte, hogy a befogadáson, a védelmen és a támogatáson túl, ahol ez lehetséges, meg kell teremteni azt a jogot is, hogy az emberek saját hazájukban találjanak emberhez méltó életkörülményekre.

Az integrálás folyamata kölcsönösen nehéz, ezért gyakran a másik helyzetébe való belegondolás nélkül elutasítjuk a találkozás lehetőségét. Az integráláshoz bátorság kell a félelemmel és a tudatlansággal szemben – hangsúlyozta Ferenc pápa. Végül kifejezte, hogy ismeri a menekültek szenvedéseit és együtt szenved velük. Isten mellettük áll, és segít abban, hogy mindenki megtalálja a helyét a közös otthonban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 27.

Útravaló – 2019. május 27.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 27.

Mai evangélium – 2019. május 27.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,26–16,4a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle