Az Emmánuel Közösség olasz tagjait fogadta Ferenc pápa

Ferenc pápa – 2019. szeptember 27., péntek | 17:08

Szeptember 25-én fogadta a pápa az Emmánuel Közösségnek a dél-olaszországi Leccéből érkezett tagjait, akik alapításuk közelgő évfordulója alkalmából kértek kihallgatást és megerősítést küldetésükre.

A közösség karácsonyi születésnapjára utalva a Szentatya a megtestesülés misztériumáról elmélkedett, melyben feltárult Isten szeretete az emberek iránt. Hangsúlyozta: a közösségnek különösképpen e forrásból kell merítenie.

Ferenc pápa megköszönte a közösség közel negyvenéves szolgálatát; főként azt, ahogy ezt a szolgálatot végzik, hiszen a tennivalót Isten szavából eredeztetik; enélkül a közösség segítségnyújtó ügynökség vagy csupán egy cég lenne. A Szentatya kiemelte: az Emmánuel Közösség nevéből adódóan „hitét testesíti meg a szolgálatban” – a befogadás gesztusával. „Az Úr örökké kopogtat az ajtónkon azon testvéreink személyében, akik szegénységben, elhagyatottan és rabszolgaságban élnek.”

Jóllehet az igazi nehézség a kezdet utáni állhatatosságban áll, a francia alapítású Emmánuel Közösség ajtót tudott nyitni, képes volt kifejleszteni a közösség különféle ágazatait – hangsúlyozta beszédében Ferenc pápa. Kifejezte, hogy velük együtt hálát ad a Szentlélek ajándékaiért, a sugallatokért, a testvérekhez közelítő együttérző szeretetért. Arra buzdított, maradjanak meg mindig a hálaadás lelkületében, mert művük az Isten műve.

A közösség a kihallgatást megelőzően írásban kérdésekkel fordult a pápához, tanácsot kérve tőle a jövőbeli feladataikra vonatkozóan. A Szentatya a válasz kulcsaként abban erősítette meg őket, hogy továbbra is „álljanak együtt” Krisztussal, és „álljanak együtt” a nehézségben lévő testvéreikkel is.

Ez az „együtt állás” az Emmánuel szóból ered, mely az Isten velünk való létére utal. Ő a szeretet, a „Velünk az Isten”! Ő nem egy eszme, még kevésbé ideológia, hanem élet, Jézus élete, mely az Atya szeretetét tanúsítja irántunk, aki mindenben osztozott emberi mivoltunkban – hangzott el a pápa beszédében. – Az előbbre jutáshoz a kegyelem vizéből kell meríteni, hogy ne rabolják el tőlünk az örömet, a reményt, az önátadás bátorságát; hogy álljunk együtt, anélkül hogy megsebesülnénk; hogy a csalódások és tévedések után vessük ki ismét a hálóinkat; hogy továbbra is dolgozzunk örömmel, akkor is, ha fáradtak vagyunk; és hogy hűségesek maradjunk hivatásunk és küldetésünk eredeti lelkületéhez.

Ferenc pápa köszönetet mondott az Emmánuel Közösség leccei tagjainak, amiért a közelgő jubileumi évben az Evangelii gaudium kezdetű apostoli buzdítás lesz a közösség lelki olvasmánya. Ezzel kapcsolatban azt tanácsolta, hogy ne önmagukra vonatkoztatva, hanem önmagukon túl, az egész Egyház összefüggésébe állítva olvassák az apostoli buzdítást, magukra pedig úgy tekintsenek, mint a világba küldött zarándokcsoportra.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria