Az orsolyiták nagykáptalanját fogadta Ferenc pápa

Ferenc pápa – 2019. október 4., péntek | 16:43

Október 3-án a vatikáni Kelemen teremben találkozott a Szentatya az orsolyiták nagykáptalanjának kilencven tagjával. Beszédében a helyi kisközösségek és a globális vonatkozás kapcsolatának átgondolására és szeretetük megújítására hívta a szerzetesnővéreket.

Az orsolyita rend nagytalálkozójának résztvevői a „Globális közösség – egy új élet felé” mottó jegyében folytattak tanácskozást Rómában.

A vatikáni audiencián Ferenc pápa a szerzetesnővérekhez intézett beszédében kifejtette, a globális közösség fogalompár első megközelítésben ellentmondásosnak tűnik, ám ma olyan valóságban élünk, melyben számot kell vetni ezzel a kapcsolattal.

A népek egyre inkább globális közösségben élnek, melyben mindenkinek szembesülnie kell a nagy kihívásokkal. Ma már senki nem mondhatja, hogy „ez nem tartozik rám”, mert nagy közös témák kapcsolnak össze, mint az emberi jogok, a gondolat- és lelkiismereti szabadság, a távoliak és közeliek evangelizálása, a társadalmi igazságosság, a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés közös keresése, a humanista gazdaság eseménye és egy valóban az ember szolgálatában álló politika. Ezek közé tartozik például az égő Amazónia is, mely nem egy térség problémája, hanem az egész világé; de ilyen a menekültkérdés is, mely nemcsak bizonyos államok érdekeltsége, hanem az egész nemzetközi közösségé – mutatott rá a Szentatya.

A nagykáptalan mottójának másik része az új életről szól, amit elsősorban azzal lehet elősegíteni, hogy a Szent Orsolya-rend tagjai ajtót nyitnak Krisztus számára, és követik őt a szeretetben. Ez azt jelenti, hogy minden nyelv, nép és nemzet férfi és női tagjainak felebarátjává lesznek, mindig nagy tisztelettel a különbözőségek iránt – hangsúlyozta a pápa, aki arra hívta az orsolyitákat, hogy vigyék ki rendi karizmájuk „fuvallalát” a föld végső határáig – minthogy nemzetközi és kultúraközi összefüggésben élünk –, hogy a hit, remény és szeretet üzenete embereket vonzzon Krisztushoz.

A Szentatya arra buzdította a szerzetesnővéreket, hogy hozzanak bátor missziós döntést, mely képes átalakítani mindent. Ehhez a struktúrák lelkipásztori megtérésére van szükség, vagyis legyenek kilépő egyházzá, mely következetes tanúságtételre törekszik.

Merici Szent Angéla a 16. században alapította a Szent Orsolya-rendet, vagyis az orsolyiták szerzetesközösségét. A rend eredeti célkitűzése fiatal lányok nevelése, tanítása volt, hogy hívő, művelt, jó édesanyák lehessenek. Az 1535-ben megalakult Szent Orsolya-rend az egész világon elterjedt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria