Az USA új szentszéki nagykövete átadta megbízólevelét a pápának

Ferenc pápa – 2022. április 14., csütörtök | 9:40

Ferenc pápa április 11-én vette át Joseph Simon Donnelly, az Amerikai Egyesült Államok új szentszéki nagykövetének megbízólevelét a Vatikánban.

A nagykövet fő feladata a Szentszék és az Egyesült Államok kormánya közötti kapcsolattartás. A Szentszék és az USA közötti diplomáciai kapcsolatok 1984. január 10-én jöttek létre Szent II. János Pál pápa és Ronald Reagan amerikai elnök együttműködésének köszönhetően. Joseph Simon Donnellyt január 24-én nevezték ki az Egyesült Államok tizenkettedik szentszéki nagykövetének, az Egyesült Államok szenátusa 2022 februárjában erősítette meg megbízatását.

A nagykövetség közleményében idézik Donnellyt, aki úgy fogalmazott: „A családom és én büszkék vagyunk arra, hogy a Katolikus Egyház tagjai vagyunk, és közszolgálati éveim során az Egyház életem és értékeim központi részét képezte.” A nagykövet a nyilatkozatban megjegyezte, hogy elő kívánja segíteni a Szentszék és az Egyesült Államok közötti fontos és stratégiai kapcsolat megerősítését, „különösen az emberi jogok és a vallásszabadság védelme, az emberkereskedelem elleni küzdelem, a környezetvédelem, a béke és a biztonság előmozdítása iránti közös kötelezettségvállalásunkat”.

*

Joseph Simon Donnelly 1955-ben született Flushingban, New York államban. Nagyköveti kinevezése előtt a washingtoni Akin Gump nemzetközi ügyvédi irodánál dolgozott partnerként. Az amerikai diplomata nős, két gyermeke van.

Bölcsész, majd jogi diplomát szerzett az Indiana állambeli katolikus Notre Dame Egyetemen. Miután 1977 és 2007 között ügyvédként dolgozott különböző jogi irodákban és magánvállalatoknál, 2007 és 2013 között az Egyesült Államok Képviselőházának tagjaként szolgált Indiana 2. kongresszusi körzetének képviseletében. 2013 és 2019 között az Egyesült Államok szenátoraként szolgált Indiana államból. Donnelly az Afganisztáni Tanulmányi Csoport tagja és a Notre Dame Egyetem professzora volt. Emellett a New York-i Soufan Center igazgatótanácsának elnökeként, valamint az Indiana állambeli South Bendben az Inovateus Solar vezető tanácsadójaként dolgozott.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria