Beteg gyermekekkel és ápolóikkal ünnepelte születésnapját Ferenc pápa

Ferenc pápa – 2018. december 18., kedd | 15:27

December 16-án, vasárnap Ferenc pápa a VI. Pál aulában találkozott a vatikáni Szent Márta gyermekorvosi rendelő betegeivel, szerzetesnővéreivel, orvosaival, ápolóival és alkalmazottaival, hogy köszöntse őket a közelgő ünnep alkalmából.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Örömmel vagyok veletek – köszöntötte Ferenc pápa a Szent Márta gyermekorvosi szakrendelő „családját”. – A mostani karácsonyi időben azon gondolkodtam, hogy ha a gyermek Jézusnak influenzája vagy meghűlése lenne, akkor…, no, mit is csinálna az anyukája? Nem gondolom, hogy Názáretben vagy Egyiptomban lett volna akkoriban gyermekorvosi rendelő, de biztos, hogy ha a Szűzanya ma Rómában lakna, akkor ide hozná a gyermekét ebbe a rendelőbe. Ebben biztos vagyok!

A pápa megköszönte a dolgozók munkáját: „Ez egy test és ebben a testben élet van… Gyerekekkel dolgozni nem könnyű feladat, de a gyerekek sokat tanítanak nekünk! Nekem egyet feltétlenül: ahhoz, hogy az élet valóságát megértsem, le kell hajolnom, miként lehajolunk a gyerekekhez, hogy puszit adjunk nekik. Ők ezt tanítják nekünk. A gőgösök, a fennhéjázók nem képesek megérteni az életet, mert nem tudnak lehajolni. Mindnyájan – szakemberek, szervezők és nővérek – sok mindent adunk a gyermekeknek, ők pedig ezt az üzenetet adják nekünk: Hajolj le! Hajolj le, légy alázatos, és így megtanulod megérteni az életet, és megérted az embereket. Ti mindnyájan megkaptátok ezt a képességet, és le tudtok hajolni.”

Boldog karácsonyt kívánok nektek, egy szent karácsonyt és szívből hálát adok mindenért, amit tesztek a gyerekekért – mondta a Szentatya, és a másnapi születésnapja alkalmából kapott nagy ünnepi tortára pillantva még hozzátette: „Azt is kívánom, hogy senkinek ne feküdje meg a gyomrát ez a hatalmas torta!”

A szolgáló szeretet alakja, Szent Márta nevét viselő vatikáni gyermekorvosi rendelőt 1922. május 8-án alapította XI. Piusz pápa, elődje kezdeményezése nyomán.

A Nagy Háború után, 1921 októberében Dula Draeck, egy New York-i jótevő hölgy a Drycko nevű tejporgyár nevében azzal a kéréssel fordult XV. Benedek pápához, hogy az ő hozzájárulásával teremtse meg annak a lehetőségét, hogy Rómában tejet osszanak a rászoruló gyerekeknek. A pápa eleget tett a kérésnek, olyannyira, hogy amikor 1922. január 22-én, a halálos ágyán felsorolták neki pápasága jeles eseményeit, megjegyezte: „Kihagytátok a Szent Márta nevű gyermekorvosi rendelőt, amelyet szegény gyermekek ápolására alapítottunk.”

Az Isten segítségével és a vincés nővérek közreműködésével a kezdeményezés eredményesen működött a béke időszakában és a II. világháború alatt is.

A Szent Márta gyermekorvosi rendelő levéltárában őriznek egy levelet, melyet 1944-ben Giovanni Battista Montini, a későbbi VI. Pál írt. A levél írásakor államtitkár-helyettesként 10 csomag, egyenként 27 kilós tejporadományt vitt a beteg gyerekeknek XII. Piusz pápa nevében. „Sajnos nem rendelkezünk nagyobb mennyiséggel, de ez két hónapra elég lesz, addig is várjuk, hogy a Gondviselés révén érkezzék segítség.” Azt is írja, hogy „XII. Piusz pápa atyai érzésekkel viseltetett a beteg gyerekek iránt”.

1951-ben a Vatikáni Kormányzóság kérésére a rendelőt kibővítették gyermekorvosi ügyelettel. A ’60-as években a Nervi aula, a későbbi VI. Pál terem építése miatt egy ideig otthon nélkül maradt a rendelő, ezért inkább kijártak az orvosok a beteg gyerekekhez és a segítséget is házhoz vitték. 1965-ben az intézmény megkapta székhelyét a Vatikánban, ahol most is működik. 1966-ban 94 gyermeket ápoltak, hetente 61 kiló tejport osztottak szét, amerikai jótékony asszonyok adományaiból.

2008. július 3-án XVI. Benedek alapítványi szintre emelte a rendelőt, saját szabályzattal látta el és élére egy felelőst nevezett ki. A Szent Márta Alapítvány jelenlegi elnöke és védnöke, Ferenc pápa rendelkezése nyomán, Konrad Krajewski bíboros, pápai főalamizsnás.

A gyermekorvosi rendelő munkatársai napjainkban – főként a közeli Bambino Gesù vatikáni gyermekkórház orvosai és sok önkéntes segítségével – évente 450 beteg kisgyermek ellátásáról gondoskodnak, függetlenül a betegek vallásától és származásától.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria