Bruck Edith magyar holokauszt-túlélő levele Ferenc pápának

Ferenc pápa – 2021. szeptember 21., kedd | 9:55

Bruck Edith, az auschwitzi koncentrációs tábor magyar túlélője, akit 13 évesen hurcoltak el magyarországi szülőfalujából, levélben köszönte meg a pápának, amit az antiszemitizmusról mondott a 34. apostoli útján. Üzenetét, amelynek középpontjában a pápa budapesti és szlovákiai utazásán elmondott szavai állnak, a Szlovákiából Róma felé tartó repülőgépen adták át szeptember 15-én.

„Szeretett Ferenc pápa!

A gyökeresen soha ki nem irtott antiszemitizmusról szóló szavai ma aktuálisabbak, mint valaha, nemcsak az Ön által meglátogatott országokban, hanem egész Európában. Remélem, hogy lesz valami pozitív hatása a látogatásának.

Kedves Ferenc pápa, alapvető fontosságú szavai előtt senki nem maradhat közömbös ezeken a helyeken, ahol a gonosz uralkodott. Isten kísérje minden lépését a béke, az együttélés útján, és nyissa meg a nem egészen tiszta szíveket, lelkiismereteket. Remélem, hogy hangja és kiáradó emberi melegsége eléri, megérinti és felébreszti azt a jót, amely minden emberben benne van. Olykor a fény még a legmélyebb sötétségben is utat tör magának. Én ezt jól tudom, ezért élek és reménykedem. Magyar barátaimtól tudom, hogy Ön a szeretet nyomvonalát hagyta ott maga után.

Hálával és végtelen köszönettel öleli »nővére«, Edith.”

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: SkyTg24

Fotó: Vatican News

Kapcsolódó fotógaléria