Bulgáriába és Macedóniába látogat Ferenc pápa

Ferenc pápa – 2018. december 14., péntek | 13:45

Május elején Bulgáriába és Macedóniába látogat Ferenc pápa – jelentette be december 13-án Greg Burke, a Vatikáni Sajtóközpont vezetője.

„Elfogadva a két ország hatóságainak és egyházának meghívását, Ferenc pápa 2019. május 5–7. között Bulgáriába utazik apostoli látogatásra. Felkeresi Szófiát és Rakovszki városát, Macedóniában pedig Szkopjében tesz látogatást. A pápai út programját később teszik közzé” – olvasható a közleményben.

A bulgáriai út mottója: „Béke a földön”, amely Szent XXIII. János pápa Pacem in terris kezdetű enciklikájára utal. Angelo Roncalli volt Bulgária első apostoli vizitátora és delegátusa. A mottó kiemeli a pápai út lényegét, és előrevetíti a békéért szóló imát, amelyet a pápa Bulgáriában fog elmondani. A pápai út logójában bolgár zászló öleli át a Földet, ahol egy világos zöld kör emeli ki a balkáni országokat, köztük Bulgáriát. A glóbuszt tartó két kéz figyelmeztet, hogy legyünk a béke építői. A felirat és a kezek sárga és fehér színe a Szentszék színeire utal. 

„Ne félj, te kisded nyáj!” (Lk 12,32) – a macedóniai pápai út mottója Lukács evangéliumának ez a mondata. A logóban Macedónia térképe látható piros és sárga színben, az ország zászlaját szimbolizálva. Az előtérben Ferenc pápa áldást osztó alakja található. A pápai út felirata alatti három kék fehér csík a Szeretet Misszionáriusaira és alapítójukra, Kalkuttai Teréz anyára utal, aki Szkopjéban született.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria