Együtt e nehéz napokban – Ferenc pápa felhívta telefonon II. Tavadrosz kopt ortodox pátriárkát

Ferenc pápa – 2020. május 13., szerda | 12:48

Ferenc pápa május 10-én telefonon felhívta II. Tavadrosz kopt ortodox pátriárkát, hogy megújítsa vele a testvériség kötelékét a mostani világjárvány idején – adta hírül a Fides katolikus missziós hírügynökség.

A béke iránti elkötelezettség, főként ezekben a nehéz időkben állt a pápa és a kopt ortodox pátriárka közötti beszélgetés középpontjában, melyet Ferenc pápa kezdeményezett, hogy „megújítsák a hétköznapi és kölcsönös imádság ígéretét a testvéri szeretet napja alkalmából”.

Május 10-e immár hagyományosan az ökumenikus kapcsolat napja, hiszen 1973-ban e napon került sor a Szent VI. Pál pápa és III. Senuda kopt ortodox pátriárka közötti első találkozásra. Immár 47 éve annak, hogy a katolikus és a kopt egyház legfőbb vezetője találkoztak egymással a Vatikánban, majd a találkozás emlékére alapították meg a testvéri szeretet napját.

A Fides katolikus missziós hírügynökség híradása szerint a telefonbeszélgetés során Ferenc pápa kifejezésre juttatta „szeretetét és elismerését Egyiptom és az egyiptomiak iránt”. Megállapította, hogy „egynek kell lenniük az imádságban a világ békéjéért, főként ezekben a nehéz napokban”. A telefonbeszélgetés végén a pápa és a kopt pátriárka elköteleződtek az imádságban, külön is a május 14-re meghirdetett imanapon, hogy az Isten legyen irgalmas a világ, az egyház és minden hívő iránt, és szabadítsa meg a földet a járványtól.

Ferenc pápa május 3-án elhangzott kérésének, illetve az Emberi Testvériség Bizottsága kezdeményezésének megfelelően a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa május 14-re, csütörtökre imanapot hirdet a koronavírus által okozott világjárvány megszűnéséért, amely imanapra meghívja minden vallás híveit és minden jóakaratú embert.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria