Erdő Péter bíboros továbbra is a Keleti Egyházak Kongregációjának tagja

Ferenc pápa – 2021. június 15., kedd | 14:13

Ferenc pápa Erdő Péter bíborost újabb öt évre a Keleti Egyházak Kongregációjának tagjává nevezte ki – tájékoztatta szerkesztőségünket az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Hivatala június 15-én, kedden. E kinevezésének megújításával Erdő Péter továbbra is az Apostoli Szentszék hét testületének tagja.

A Keleti Egyházak Kongregációja a római kúria szerve, 1862. január 6-án alapította IX. Piusz pápa a Propaganda Fide kongregáció, vagyis a Népek Evangelizációjának Kongregációja keretében. XV. Benedek pápa 1917. május 1-jén önállósította. Hatáskörét XI. Piusz pápa 1938. március 25-én jelentősen növelte.

A dikasztérium szerkezeti sajátossága, hogy tagja minden keleti katolikus pátriárka és nagyérsek, valamint a Keresztény Egység Előmozdítása Pápai Tanácsának elnöke. A Keleti Egyházak Kongregációjához tartozik – néhány kivételtől eltekintve – minden, a keleti rítusú katolikusokkal kapcsolatos ügy, akkor is, ha „vegyes”, vagyis más rítusúakat is érint.

A kongregáció azon a földrajzi területen illetékes, ahol a keleti rítusok régóta számbeli túlsúlyban vannak – e területeket XI. Piusz pápa Sancta Dei Ecclesia motu propriója és az ezzel kapcsolatos kiegészítések határozzák meg. Az eljárás módját tekintve a Keleti Egyházak Kongregációja a Szent VI. Pál pápa által bevezetett kúriai reform óta csak közigazgatási hatóság; bírói úton már nem járhat el.

A Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa Leonardo Sandri bíboros.

*

Legutóbb, 2020 augusztusában a Szentatya a vatikáni pénzügyekért felelős Gazdasági Tanács tagjává nevezte ki Erdő Péter bíborost. A Ferenc pápa által indított reformok keretében ez a testület felügyeli a vatikáni hivatalok és intézmények gazdasági-pénzügyi tevékenységét.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek jelenleg is több vatikáni hivatal tagjaként dolgozik: a szentszéki államtitkárság II. szekciója külügyi tanácsadó testületének, a Szentségi és Istentiszteleti Kongregációnak, a Tanulmányi Intézetek Katolikus Nevelésügyi Kongregációjának, a Törvényszövegek Pápai Tanácsának, valamint az Apostoli Signatura, vagyis a Szentszék legfelsőbb bíróságának tagja. Ferenc pápa főrelátornak nevezte ki  a családról tartott 2014-es rendkívüli püspöki szinóduson, amely a pápasága alatt meghirdetett első püspöki tanácskozás volt. Erdő Péter bíboros a 2015-ös rendes püspöki szinóduson is a találkozót előkészítő, koordináló, valamint a záródokumentumot összeállító főrelátorként dolgozott.

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria