EXKLUZÍV: Magyar nyelven is elérhető a gyorsan népszerűvé vált román pápaváró himnusz

Ferenc pápa – 2019. május 22., szerda | 13:39

Május 11-én mutatták be Ferenc pápa romániai látogatásának hivatalos himnuszát, melyet a Bukaresti Római Katolikus Főegyházmegye tett közzé. Az erről szóló hírünket több tízezren olvasták. Sokan kérték, most elláttuk magyar felirattal a szívmelengető, örömteli videoklipet.

A himnuszt a főegyházmegye pápaváró családos rendezvényén mutatták be május 11-én, szombaton, az Öröm Fesztiválján. A dal több mint ezer résztvevő jelenlétében csendült fel először.

Zenéjét és szövegét Ieronim Ambăruși, a főegyházmegye papja szerezte (aki maga is feltűnik a videoklip elején). A himnusz kifejezi a romániai hívek örömét, hogy május 31. és június 2. között országukban köszönthetik Ferenc pápát.

Kedves Olvasóink! A YouTube május 22-én este eltávolította a felirattal rendelkező videót a csatornánkról. Az ügy tisztázásáig alább tesszük közzé a dal fordítását:

Az Úr arra hív,

hogy örökké szeressük,

ahogy Mária, Jézus szent Anyja

szerette és szolgálta,

ahogy az egész világnak elvitte Őt,

amint Erzsébethez belépve örömében felujjongott,

és Szentlélekkel eltelve Magnificatot énekelt.

Refrén:

Járjunk együtt,

Ő vár bennünket,

hogy az atyai házban egyesüljünk.

Nagyok és kicsik, szegények és gazdagok

mindannyian meghívottak vagyunk,

egy testet alkotunk,

és a szeretet Lelkét hordozzuk.

Jézus, mindig téged akarunk szolgálni,

ahogy téged oltalmazott a Szűzanya,

figyelve szavad, hogy oltalmunk legyen;

védelmezz a rossztól,

tedd, hogy egy nyájjá váljunk,

hogy egyetlen Jó Pásztorunk legyen,

a Szentatya által vezetve.

 

Lobbantsd fel mindenkiben a szeretet tüzét,

hogy a kegyelem szétáradjon a világban!

A videoklipben Bukarest különböző plébániáiról tizenhét szólista és több mint ötven énekes szerepel. A felvételt a főegyházmegye különböző plébánián rögzítették, több mint kétszáz, minden korosztályt képviselő résztvevő közreműködésével. Az énekesek egyike sem hivatásos, mellettük családok, gyerekek és a plébániákon szolgáló papok is feltűnnek.

A bukaresti főegyházmegye által közzétett himnusz refrénje az apostoli látogatás mottóján alapszik: „Járjunk együtt, Ő vár bennünket, hogy az atyai házban egyesüljünk. Nagyok és kicsik, szegények és gazdagok, mindannyian meg vagyunk hívva, egy testet alkotunk, és a szeretet Lelkét hordozzuk.”

* * *

A Bukaresti Római Katolikus Főegyházmegyét XIII. Leó pápa alapította 1883. április 27-én. Ez a legnagyobb területű romániai katolikus egyházmegye, a történelmi Havasalföld és Dobrudzsa teljes területét magában foglalja; körülbelül 40 ezer hívő él itt, akiket 66 plébánián 114 pap szolgál.

Fordította: Kuzmányi István

Feliratozás: Somogyi Tamás

Forrás és fotó: Bukaresti Római Katolikus Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria