Ferenc pápa adományt küldött egy járványtól sújtott brazíliai régiónak

Ferenc pápa – 2020. június 25., csütörtök | 9:01

A pápa kétezer dollár pénzügyi támogatást juttatott el Baixada Fluminense brazil régió püspökének az apostoli nunciatúrán keresztül. Az adományból alapvető élelmiszerekből és higiéniai termékekből álló csomagokat állítottak össze, amiket a területen élő legszegényebb családoknak juttattak el.

Gilson Andrade, Nova Iguaçu püspöke háláját fejezte ki Ferenc pápának „szolidaritásáért, amely ebben a helyzetben a remény útját jelenti sok ember számára. Nagyon örülünk, hogy számíthatunk a pápa értékes segítségére”. A koronavírus-járvány által legsúlyosabban érintett brazíliai régiók egyike Baixada Fluminense, amely Rio de Janeiro államban található. A terület a szegénységről, az erőszakról és a rossz közigazgatásról ismert. Ezekben a napokban azonban megtapasztalhatták Ferenc pápa szolidáris figyelmét.

A régió tizenhárom önkormányzatból áll, amelyek négy egyházmegyéhez tartoznak. A Nova Iguaçu-i egyházmegye területe a legnagyobb, amelynek következtében itt a legmagasabb a szociális és a gazdasági problémák aránya. A jelenlegi súlyos egészségügyi válság miatt a Nova Iguaçu-i egyházmegyében fel kellett függeszteni a nyilvános szentmiséket és más szertartásokat, valamint a lelkipásztori tevékenységeket. Ugyanakkor megerősítették az egyházmegyei karitász működő szociális programjait, az emberjogi központot, a szociális intézményeket, a plébániák és a hívek projektjeit. Ezenkívül az egyházmegye kibővítette karitatív misszióját, hogy válaszolni tudjon a családoktól érkező nagyszámú segélykérésre.

Ezekhez a kezdeményezésekhez kapcsolódik Ferenc pápa kétezer dolláros (közel 600 ezer forint) pénzügyi támogatása, amelyet a brazíliai apostoli nunciatúrán keresztül juttatott el az egyházmegyébe. Az összeget teljes egészében alapvető élelmiszerek és higiéniai termékek vásárlására fordították, amiket szétosztottak a szegény családok között.

Gilson Andrade, a Nova Iguaçu-i egyházmegye püspöke megköszönte Ferenc pápa adományát, és hangsúlyozta: „A pápa pásztorként felébresztette a világot, hogy senki ne maradjon közömbös mások szenvedése iránt. Az Egyház osztozik az emberek életében. A papok hozzájárulnak a nehézségben levők megsegítéséhez. A pápa kezét és szeretetét nyújtotta feléjük, ami örömet és reményt hozott az embereknek, akik részesültek adományából. Ezáltal még erősebben érezzük a szeretetközösséget a pápával, és kifejezzük neki hálánkat. Szeretetteljes gesztusa ösztönzést jelent számunkra, hogy új utakat találjunk az emberekről való gondoskodásban a bizonytalanság és a szenvedés idején.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria