Ferenc pápa alapítványt hozott létre katolikus kórházak támogatására

Ferenc pápa – 2021. október 7., csütörtök | 15:46

A Szentatya október 6-án kézjegyével ellátott rendelettel hozta létre azt az alapítványt, melynek „feladata az egyházi egészségügyi intézmények anyagi támogatása, hogy megőrizhessék a kórházalapítók karizmáját és hogy beilleszkedhessenek az Egyház hasonló és nagy múltú struktúráiba”.

Az alapítvány kuratóriumának vezetője Nunzio Galantino püspök, az APSA, vagyis a Szentszék Vagyonkezelőségének elnöke.

Ferenc pápa döntését a szerzetesrendek kezelésében álló különféle egészségügyi intézményeket érintő válság tette szükségessé. Ezen intézmények fenntartása ugyanis ellehetetlenült a jelenlegi körülmények között, ezért eladni kényszerülnének őket. A pápai rendelet szerint az új alapítvány a Szentszék szerve, és működtetéséről az Apostoli Szentszék Vagyonkezelőségének elnöke gondoskodik, a pápa által jóváhagyott szabályzat jegyében.

A rendelkezés célja az egyházi szervezetek tulajdonában lévő vagy általuk fenntartott egészségügyi létesítmények támogatása és megerősítése a szükséges pénzügyi források megtalálásával, beleértve az állami és magánintézmények, valamint a magánemberek nyújtotta támogatásokat. Az alapítvány bármilyen típusú tevékenységet folytathat az adott ország jogszabályai szerint, valamint ha az Egyház társadalmi tanításának megfelelően jár el. A jelenleg nehézséggel küzdő katolikus egészségügyi intézmények így elkerülhetik a kényszerűség diktálta döntéseket.

„Megpróbáljuk elkerülni annak a kockázatát – magyarázta a Vatikáni Rádiónak adott nyilatkozatban Nunzio Galantino püspök –, hogy ezek az intézmények egy elit szolgáltatás benyomását keltsék. Nem akarjuk ezt, hiszen így csökkenne a mindenki számára felkínált kezelési lehetőség.”

Ferenc pápa vastagbélműtétjét követő első nyilvános megjelenésekor, július 11-én, a Gemelli kórház erkélyén elmondta, hogy a kórházi kezelés napjaiban megtapasztalta, mennyire fontos az ingyenes egészségügyi ellátás, mely mindenki számára hozzáférhető, jó szolgáltatást biztosít. Hangsúlyozta, ezt az értékes jót nem szabad elveszíteni, meg kell tartanunk, ehhez pedig mindannyiunknak el kell köteleznünk magunkat, hiszen ez a közjó mindenkit szolgál, és mindenki hozzájárulását kéri.

A Szentatya az orvosokhoz, az ápolókhoz, az egészségügyi dolgozóhoz és a személyzethez fordulva hozzáfűzte: „Néha még az Egyházban is előfordul, hogy valamely egészségügyi intézménynek nem megy jól a sora a rossz irányítás miatt. Erre az első felmerülő gondolat az, hogy eladjuk. De az egyházi intézmény hivatása nem az, hogy legyen pénze, hanem a szolgálat elvégzése, mégpedig a mindig ingyenes szolgálat elvégzése. Ne felejtsétek: mentsétek meg az ingyenes ellátást nyújtó egészségügyi intézményeket!”

*

Az olaszországi egyházi szociális-egészségügyi intézményekről készített 2013-as felmérés szerint – ahogy arról Mariano Crociata püspök, az olasz püspöki konferencia főtitkára beszámolt – mintegy 14 ezer helyen végeznek egészségügyi szolgáltatásokat szerte az országban. Biztosítják a konkrét közelséget a legtörékenyebb helyzetekben, és bizonyos esetekben a segítségnyújtás és támogatás egyetlen formáját jelentik a legszegényebb és leghátrányosabb helyzetű emberek számára. Mindez köszönhető a több mint 420 ezer alkalmazott folyamatos elkötelezettségének, akiknek kétharmaduk önkéntes, egyharmaduk pedig szakképzett alkalmazott.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria