Ferenc pápa állami vezetőkkel és diplomáciai képviselőkkel találkozott Tokióban

Ferenc pápa – 2019. november 25., hétfő | 18:02

A Szentszék és Japán kapcsolatairól, Hirosima és Nagaszaki intő példájáról, a párbeszéd kultúrájáról, a japán kultúra gazdagságáról, a fiatalok jövőjéről, a környezetvédelemről, a szolidáris gazdaságról és az emberi élet értékéről beszélt a pápa a japán miniszterelnökkel, az állami vezetőkkel és a diplomáciai testület képviselőivel való találkozón, november 25-én, hétfőn.

A Szentatya köszönetet mondott a japán miniszterelnöknek üdvözlő szavaiért. Háláját fejezte ki, hogy november 25-én délelőtt alkalma volt találkozni Naruhito császárral. Isten áldását és minden jót kívánt a császári családnak és a japán népnek a most megkezdődött új korszak kezdetén.

A Szentszék és Japán baráti kapcsolatai régi keletűek, az első misszionáriusok tisztelettel és csodálattal adóztak e földnek – emlékeztetett a pápa. Elmondta: azért jött, hogy megerősítse a japán katolikusokat a hitben, elkötelezettségüket a rászorulók megsegítésében, valamint állampolgári szolgálatukban a haza iránt.

Japán különösen fogékony nemzet a kevésbé szerencsés vagy fogyatékkal élő emberek iránt – emelte ki Ferenc pápa. „Védelmezni minden életet” – utalt japán apostoli útja mottójára, hiszen az emberi életet elidegeníthetetlen méltóság, a nehézségben lévő testvéreink támogatása, szolidaritása illeti meg.

A hármas katasztrófa túlélőinek próbatételei mélyen megindítóak – mondta a Szentatya. – Hirosima és Nagaszaki példája intő jel az egész világ számára, hogy a legsúlyosabb konfliktusokat is csak párbeszéddel lehet megoldani, ez lévén az egyetlen méltó fegyver az ember kezében a tartós béke megteremtéséhez. A nukleáris kérdés globális kezelése politikai és intézményi folyamat elindításával lehetséges, amely szélesebb nemzetközi egyetértéshez vezethet. A találkozás és a párbeszéd kultúrája elengedhetetlen egy igazságosabb és testvéribb világ építéséhez.

Az oktatás, a kultúra, a sport és a turizmus jelentősen hozzájárulhat az összhang, az igazságosság, a szolidaritás és a kiengesztelődés megvalósulásához, amelyek a béke építésének kötőanyagai – tette hozzá a pápa. – Biztos vagyok benne, hogy az olimpiai és paralimpiai játékok, melyeket 2020-ban Japánban rendeznek meg, ösztönzőleg hatnak a szolidaritás szellemének növelésére, mely átível nemzeti és regionális határok fölött, és az egész emberi család javát keresi. Az évszázados kulturális örökség, a mély vallási és erkölcsi értékek továbbra is élnek Japánban. A vallások közötti jó kapcsolat nemcsak a békés jövő szempontjából alapvető, hanem az igazságos és emberi társadalom számára is.

A Szentatya a környezetvédelem sürgető feladatáról, a humánökológiáról és a szegénység problémájáról is beszélt. Az emberi méltóság álljon minden társadalmi, gazdasági és politikai tevékenység középpontjában – hangsúlyozta. Elő kell mozdítani a nemzedékek közötti szolidaritást, oda kell figyelni az elhagyatott, kirekesztett személyekre. Védelmezni kell az életet, az emberi méltóságot és jogokat.

A japán állami és diplomáciai vezetőkkel való találkozó végén Ferenc pápa bőséges isteni áldásért fohászkodott az egész japán társadalom javára.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria