Ferenc pápa az észak-macedón papokhoz és szerzetesekhez: A Szentlélek újítsa meg küldetésünket

Ferenc pápa – 2019. május 8., szerda | 16:18

Észak-macedóniai látogatása során, május 7-én délután Ferenc pápa a szkopjei Jézus Szent Szíve-székesegyházban találkozott a helyi papság és szerzetesség képviselőivel és hozzátartozóikkal.

A főváros püspökének köszöntője után egy bizánci rítusú pap és családja, majd egy latin rítusú pap és egy szerzetesnő tett tanúságot.

Ferenc pápa beszéde elején örömének adott hangot, hogy az Egyház két tüdejével – a latin és a bizánci rítussal – lélegzik, hogy elteljen a Szentlélek mindig új és megújító erejével. A Szentatya visszautalt a tanúságtételekben elhangzottakra, miszerint a katolikus papság létszáma Észak-Macedóniában alacsony, ezért egyfajta kisebbségi komplexus veszélyezteti őket. A pápa János evangéliumának egy részletével adott választ, amikor Lázár házában Mária nárduszolajjal megkente Jézus lábát, és hajával megtörölte. „A ház betelt az olaj illatával” (Jn 12,3). Ez az olaj képes volt átjárni mindent és mással össze nem téveszthető nyomot hagyni a házban.

Ferenc pápa ezt követően a számvetés problémájáról szólt a papoknak és a szerzeteseknek. Sokszor találkoznak ugyanis az erőforrások hiányosságával és más nehézségekkel munkájuk során. Ekkor rájövünk, hogy a koldusok egyháza vagyunk, amelynek szüksége van az Úr irgalmára – mondta a Szentatya. – A számvetés elkészítése csak akkor hasznos, ha lehetővé teszi, hogy lendületbe jöjjünk, és szolidárissá, figyelmessé, megértővé váljunk, illetve hogy megértsük rászoruló testvéreink fáradtságát és nehézségeit. Nekik olyan kenetre van szükségük, amely felemeli őket és helyreállítja reményeiket.

A pápa Teréz anya példáját állította a papok és a szerzetesek elé, aki az Úr által felkent személyként az erőforrások hiánya ellenére is – a nárduszolaj illatához hasonlóan – képes volt betölteni mindent, amikor a boldogmondások olajával megkente az emberiség fáradt lábait.

Ferenc pápa idézte a kalkuttai szent egy mondatát: „Amire nincs szükségem, elnehezít.” Szabaduljunk tehát meg minden tehertől, ami elválaszt a missziótól és az irgalomtól. A történelmet azok írják, akik nem félnek attól, hogy életüket szeretetből feláldozzák. Erőnk, hatásunk és fiatalságunk titka nem a számvetés elkészítésében áll. Ne fosszuk meg magunkat küldetésünk javától, és ne fékezzük meg a Lélek megnyilvánulásait.

A Szentatya arra buzdította az észak-macedón papokat és szerzeteseket, hogy fejlesszék a társadalomban a gyengédséget, a türelmet és a másokkal való együttérzést. „Kérjük a Szentlelket, hogy újítson meg minket a küldetésben, abban bízva, hogy a Lélek mindent át akar járni jelenlétével” – zárta az észak-macedón papokhoz és szerzetesekhez intézett beszédét Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria