Ferenc pápa az irgalmas nővérekhez: Legyetek Isten szeretetének képmásai!

Ferenc pápa – 2021. november 23., kedd | 15:10

Ferenc pápa videoüzenetben köszöntötte a Szeretet Leányai – Páli Szent Vincéről nevezett Irgalmas Nővérek Társulatának szerzetesnővéreit, akik párizsi anyaházukban tartották éves általános gyűlésüket, hogy küldetésükről elmélkedjenek.

Ferenc pápa videoüzenetében a találkozó fő témájára utalt, amely az „Effata! – Nyílj meg!” kifejezésből kiindulva a találkozásra, az embertársak felé való közeledésre buzdítja a nővéreket. A rend hivatása pontosan ebben rejlik, vagyis Krisztus szeretetét felfedni és megmutatni a szegényeknek, rászorulóknak. Ez a küldetés lehetővé teszi a szerzetesnővérek számára, hogy világszerte segítsék intézményeikben, a kórházakban, iskolákban, árvaházakban a szegényeket, és hozzájáruljanak emberségben való növekedésükhöz, spirituális fejlődésükhöz.

Ferenc pápa gyönyörű hivatásukra irányította a nővérek figyelmét: Isten szeretett gyermekei, a szegények gondozását bízta rájuk. Így méltatta küldetésüket: „Anyák vagytok a számukra, akik figyeltek szükségleteikre, élettel töltitek meg mindennapjaikat, és Isten szeretetét mutatjátok meg nekik, továbbá nővérek is vagytok, mert támogatást nyújtotok nekik, hogy fel tudják fedezni emberi méltóságukat. Alapítótok, Páli Szent Vince arra rendelt benneteket, hogy Isten szeretetének hiteles képmásaivá váljatok.”

A Szeretet Leányaiként a mai ellentmondásos és a peremre szorulás sok formájától szenvedő világban történelmi szerepet kaptatok, hiszen a diszkriminációtól, erőszaktól, bántalmazásoktól szenvedő sok embertársunkat támogatjátok, nevelitek a gyermekeket, védelmezitek az életet mosollyal, gondoskodással és elhivatottsággal – folytatta a Szentatya.

Majd arra buzdította a Szeretet Leányai Társulat szerzetesnővéreit, hogy munkálkodjanak a méltó élet megvalósulása érdekében, járuljanak hozzá közös otthonunk védelméhez, és adják át az új nemzedékeknek a hitet és a keresztény értékeket, neveljék a fiatalokat az embertársakról való gondoskodásra.

Nagyon sok a teendő! – hangsúlyozta videoüzenetében Ferenc pápa. – Isten arra kér titeket, hogy nagylelkűséggel válaszoljatok hívására. Arra buzdít, hogy találkozzatok az emberekkel, hallgassátok meg őket, és legyetek jelen a történelemben, együtt az emberekkel. Legyetek az Egyházban és a világban egy nagy spirituális erő.

A Szentatya videoüzenetének végén Szűz Mária közbenjárását kérte a szerzetesnővérekért, hogy hivatásukat és küldetésüket újabb lendülettel tudják folytatni és teljesíteni.

A 96 országban jelen levő, mintegy 12800 nővért számláló Szeretet Leányai Társulata a föld öt kontinensén szolgálja a szegények személyében Krisztust.

A rend tagjai október 29-től november 21-ig párizsi anyaházukban tartották idei általános gyűlésüket. A nemzetközi találkozó alkalom volt arra is, hogy elmélyítsék az alapítók, Páli Szent Vince és Marillac Szent Lujza üzenetét annak érdekében, hogy a rend tagjai kreatívan éljék meg a jelent, határozzanak meg irányokat a mai missziós és lelki kihívásokra való válaszadáshoz, örömmel és bizalommal lépjenek a jövőbe.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria