Ferenc pápa: Az Isten igéjéből fakadó öröm a mi erőnk

Ferenc pápa – 2019. október 3., csütörtök | 18:43

A találkozás Isten igéjével örömmel tölti el az ember szívét, és ez a mi erőnk. Amíg az elkeseredett szíveket az ördög azonnal lefelé húzza, addig az Úr öröme felemel, énekre és örömkönnyekre fakaszt – fogalmazott Ferenc pápa október 3-án reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén mondott homíliájában.

Meg kell nyitni a szívünket Isten igéje előtt, ez örvendezővé tesz minket – értelmezte a pápa a napi olvasmányt Nehemiás próféta könyvéből. – A felolvasott szakasz szerint a babiloni fogságból való visszatérés örömére nagy hálaünnepet ült a választott nép, és meghallgatta Isten tanítását. Ez egy történelmi találkozás Isten népe és Isten igéje között, az újjáépítés története.

„Azokban a napokban, amikor a zsidók visszatértek a babiloni fogságból, az egész nép egy emberként összegyűlt a Víz-kapu előtti téren. Akkor Ezdrás pap a gyülekezet elé tárta a Törvényt, a férfiak, a nők és mindazok elé, akik meg tudták érteni. A hetedik hónap első napja volt. A Víz-kapu előtti térségen reggeltől délig felolvasott a férfiaknak, a nőknek és mindazoknak, akik meg tudták érteni. Az egész nép figyelt a Törvény könyvére.” (Neh 8,1–4)

Ezdrás mintegy trónra emelte az Írást, s miközben ő egy emelvényen állt, a nép állva hallgatta az Írás szavát, majd a leviták magyarázatát. Ez egy szép dolog, az Írást állva hallgatni – állapította meg a Szentatya. – Mi azonban már hozzászoktunk ahhoz, hogy Isten szava egy könyv, ami a birtokunkban van.

Nehemiás kormányzó, Ezdrás főpap és a leviták azt mondták a népnek: „Ez a nap az Úrnak, a ti Isteneteknek van szentelve.” Számunkra ez a nap a vasárnap – magyarázta a pápa. – Amikor a nép az Úrral találkozik, amikor a családom az Úrral találkozik. A találkozás napja ez. Az Úrnak szentelt nap.

Nehemiás és Ezdrás buzdítása nyomán Ferenc pápa is azt kérte, hogy „ne gyászoljunk és ne siránkozzunk”. Igaz, az ószövetségi szövegben azt olvassuk, az Isten igéjét hallgató nép sírt, de megindultságában, örömében sírt.

A Szentatya elmélkedésre késztető kérdésekkel folytatta homíliáját: Mi történik a szívemben Isten igéjének hallgatásakor? Tényleg figyelek rá, vagy egyik fülemen be, a másokon ki?

Amikor Isten igéje eljut a szívbe, akkor örömkönnyekben tör ki az ember, és ez ünnep! Nem lehet megérteni a vasárnapot Isten igéje nélkül! Ahogy Nehemiás elrendelte, ünnepet kell tartani, jó falatokkal, édes borral, és adni kell mindebből a szegényeknek is, akik a keresztény ünnep ministránsai. Ez a nap az Úrnak van szentelve és az Úr öröme a mi erőnk. A keresztény öröme abból származik, hogy a szívébe fogadta az Isten igéjét – hangsúlyozta a pápa.

Amíg az elkeseredett szíveket az ördög azonnal lefelé húzza, addig az Úr öröme felemel, énekre és örömkönnyekre fakaszt – folytatta Ferenc pápa, és utalt a 126. zsoltárra, mely a Babilonból való szabadulást úgy írja le, „olyan volt, mintha álmodnánk”.

A zsidó nép úgy érezte ekkor, hogy álmodik. Ugyanezt tapasztaljuk, amikor Istennel találkozunk az igében: ez egy álom, el sem hisszük, annyira szép! Az Úr nyissa meg szívünket, hogy így találkozzunk az ő szavával! – fohászkodott a Szentatya csütörtök reggeli homíliájában.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria