Ferenc pápa beszéde délben: A keresztény irgalmasság inspirálja a nemzetek közötti helyes elosztást!

Ferenc pápa – 2020. április 19., vasárnap | 15:39

Április 19-én a Szentatya a Santo Spirito in Sassia-templomban bemutatott szentmise végén imádkozta el a húsvéti időszak jellegzetes déli imáját, a Regina caeli imádságot. Hozzáfűzött beszédében az együttérző szeretet fontosságát hangsúlyozta. A Szentatya teljes beszédének fordítását közreadjuk.

Kedves testvérek!

Ma, húsvét második vasárnapján, különös jelentőségű volt az eucharisztiát itt, a Santo Spirito in Sassia-templomban ünnepelni, amelyet Szent II. János Pál pápa az isteni irgalmasság szentélyének szánt. Az élet és a történelem viharaiban a keresztények válasza csak az irgalmasság lehet: az együttérző szeretet egymás és mindenki iránt, különösképpen azok iránt, akik szenvednek, akiknek nehezebben megy, akiket magukra hagytak… Nem szenteskedés, nem jótékonykodás, hanem együttérzés, mely szívből fakad. Az isteni irgalmasság Krisztus szívéből, a feltámadt Krisztus szívéből fakad. Oldalának mindig nyitott sebéből fakad, mely nyitva áll előttünk, akik mindig megbocsátásra és vigaszra szorulunk. A keresztény irgalmasság inspirálja a nemzetek és intézményeik közötti helyes elosztást is, hogy szolidárisan nézzünk szembe a jelenlegi válsággal!

Szeretettel köszöntöm a keleti egyházak testvéreit, akik ma tartják húsvét ünnepét. Együtt hirdetjük: „Valóban feltámadt az Úr!” (Lk 24,34). Főleg a megpróbáltatás mostani idején érezzük, milyen nagy ajándék a remény, mely abból fakad, hogy Krisztussal együtt már feltámadtunk! Különösen együtt örülök a keleti katolikus közösségekkel, amelyek ökumenikus megfontolásból az ortodox közösségekkel együtt ünneplik a húsvétot: ez a testvériség adjon erőt ott, ahol a keresztények kicsiny kisebbséget alkotnak!

Most pedig húsvéti örömmel forduljunk Szűz Máriához, az irgalmasság anyjához!

Fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria