Ferenc pápa: Bölcs dolog életünk végére gondolni

Ferenc pápa – 2018. november 27., kedd | 17:08

A Szent Márta-ház kápolnájában november 27-én reggel bemutatott szentmise homíliájában Ferenc pápa a végidőkről beszélt a napi olvasmány alapján.


A szentmise Jelenések könyvéből vett olvasmánya a végidőt az aratás képével illusztrálja, amikor megjelenik az égen Krisztus az angyalával, kezében éles sarlót tartva. „Amikor eljön a mi időnk, meg kell majd látnunk a gabonánk minőségét, vagyis az életünk minőségét. Vannak, akit a képet sötétnek látják, és nem is tetszik nekik, de ez az igazság!” – jegyezte meg a pápa. „Aratáskor mindnyájan találkozunk az Úrral. Mindenki, aki találkozik majd vele, így szól: »Ez az én életem. Ez az én búzám. Ez életem minősége. Talán hibáztam?« – ezt a kérdést mindenkinek fel kell tennie, mert mindnyájan hibázunk. Másfelől pedig elmondhatjuk: »Ezeket a jó dolgokat csináltam«, mert hiszen mindnyájan teszünk jót is.”

„De mit tennék akkor, ha az Úr ma elhívna? – tette fel a kérdést a pápa. – Válaszolhatod, hogy »nem vettem észre, mert szétszórt voltam«, hiszen nem ismerjük azt a napot, azt az órát. Egy fiatal ellenvethetné: »De atyám, ne beszéljen így, mert én még fiatal vagyok!« Nézd csak, milyen sokan mennek el fiatalon! Senkinek nincs biztosítva az élete. Ellenben az biztos, hogy egyszer véget ér. De mikor? Azt csak az Isten tudja.”

„Jó lesz, ha ezen a héten elgondolkodunk életünk végéről – ajánlotta Ferenc pápa. – Ha az Úr ma elhívna engem, mit tennék? Mit szólnék? Milyen búzát mutatnék neki? A végső dolgokra gondolni segít bennünket abban, hogy előremenjünk. Ez nem egy statikus gondolat, hiszen a reménység viszi előre. Eljön a vég, a találkozás, találkozás az Úrral. Számot adok arról, amit csináltam, de ez az irgalmasság, az öröm és a boldogság találkozása lesz. Gondoljunk a teremtés végére, saját életünk végére! Ez bölcsesség, a bölcsek csinálják így.”

Homíliája végén Ferenc pápa így összegezte elmélkedését: „Gondoljunk a végre! Tartsunk lelkiismeret-vizsgálatot arról, hogy mit kellene megváltoztatnunk az életünkben! A Szentlélek segíteni fog mindebben. Imádkozzunk, hogy az Úr készítsen fel bennünket a találkozásra! Ezen a héten mindnyájan gondoljunk a végidőkre: Életem egyszer véget ér. Nem maradok meg örökké! Hogyan szeretném bevégezni?” – zárta homíliáját Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria