Ferenc pápa családja szülőföldjére, Astiba látogatott

Ferenc pápa – 2022. november 20., vasárnap | 17:01

Ferenc pápa november 19-én, szombaton a piemonti Asti városába, majd szülei falujába, Portacomaróba látogatott, ahol ma is élnek Bergogliók. November 20-án, vasárnap, Krisztus Király ünnepén szentmisét mutatott be az asti székesegyházban; a szentmise után elimádkozta a hívekkel az Úrangyala imádságot, majd helikopterrel visszatért a Vatikánba.

Ferenc pápa november 19-én, szombaton délelőtt fél 11-kor indult helikopterrel a Rómától északra fekvő Asti városába, hogy magánlátogatást tegyen a kilencvenedik születésnapját ünneplő Carla unokatestvérénél.

A pápa első útja az Asti közelében fekvő Portacomaróba vezetett, szülei falujába, ahol még ma is élnek Bergogliók.

Szülei 1929-ben innen indultak útnak második hazájukba, az argentínai Buenos Airesbe, ahol Ferenc pápa 1936-ban született. A Szentatya még mindig emlékszik arra a piemonti dialektusra, amelyet Buenos Airesben tanult meg. Sokszor hangsúlyozza a gyökerek fontosságát, a „hazatérést” akár egyszerűen csak a szívünkben; valamint, hogy az emlékezet nem a hamu tisztelete, hanem a tűz őrzése.

Az ebédet Carla unokatestvérénél költötte el a pápa, de találkozott szülei egykori falubelijeivel is. A helyi újságárus szerint: „Nekünk Ferenc pápa egyszerűen csak Giorgo!” 

Szombaton délután felkereste a helybéli idősek otthonát, és köszöntötte az utcákon rá váró lakosokat.

Szombaton este az asti püspökség épületében szállt meg a Szentatya.

November 20-án, vasárnap délelőtt a püspöki palotában találkozott Asti polgármesterével, Olaszország piemonti régiójának elnökével és a helyi intézmények képviselőivel. Maurizio Rasero polgármester díszpolgári kitüntetésben részesítette Ferenc pápát a világ békéjéért való erős elkötelezettségéért, valamint a szolidaritás és a testvériség mindennapi üzeneteiért, amelyeket a diszkrimináció minden formája elleni intéz. Ezen értékek Asti városának statútumában is szerepelnek.

Az elismerést az Astihoz és Piemont területéhez fűződő szoros kötődéséért, a családjával és az intézményekkel fennálló folyamatos kapcsolataiért is kapta a pápa.

Ezután pápamobillal a székesegyházba indult a Szentatya; útja során üdvözölte a látogatására Asti központjában összegyűlt híveket.

Krisztus Király ünnepén 11 órakor Ferenc pápa szentmisét mutatott be a székesegyházban, homíliájában köszöntve az egyházmegye közösségét.

Közel 25 ezer embert vártak Astiba a pápalátogatásra. 4 ezren a székesegyházban vettek részt a szentmisén; sokan az utcákról nagy kivetítőkön követhették a szertartást.

A szentmisét követően a pápa elimádkozta a hívekkel az Úrangyala imádságot, majd ebéd után helikopterrel visszatért a Vatikánba.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria