Ferenc pápa csökkenti a vatikáni bíborosok és elöljárók fizetését a Covid-válság miatt

Ferenc pápa – 2021. március 26., péntek | 19:14

A bíborosok fizetése 10 százalékkal, a dikasztériumi vezetőké és titkároké 8 százalékkal csökken, a papok és szerzetesek pedig 3 százalékkal kevesebb pénzt vihetnek haza a hónap végén. A világi alkalmazottak kétévente esedékes béremelését is befagyasztották 2023-ig.

Ahhoz, hogy a jövőben fenntartható legyen a gazdaság, ma meg kell hozni bizonyos döntéseket. Az egyik ilyen intézkedés az alkalmazottak jövedelmét érinti. Ferenc pápa e szavakkal kezdi motu proprio rendelkezését, melyet március 24-én tett közzé. Ennek értelmében arányosan és határozatlan időre 10 százalékkal csökkenti a bíborosok fizetését; 8 százalékkal a dikasztériumok vezetőinek és titkárainak a bérét; míg a Szentszéknél szolgálatot teljesítő valamennyi pap, szerzetes és szerzetesnő 3 százalékos fizetéscsökkenéssel számolhat. Valamennyi szentszéki alkalmazott esetében 2023-ig felfüggesztik a kétévente automatikusan járó fizetésemelést (kivéve azoknál a világi alkalmazottaknál, akik a 10-es bértáblán maximum a harmadik szintű besorolás alá esnek).

A pápa nem akar senkit elbocsátani, de a költségeket vissza kell szorítani. Ezért döntött úgy, hogy az arányosság és a fokozatosság elve mentén kisebb módosításokat eszközöl, főként a papok, szerzetesek és a magasabb beosztású alkalmazottak esetében. A pápa döntését a Szentszék gazdasági helyzetének több éve jelentkező mérleghiánya indokolta, amire a pandémia erősen rányomta bélyegét, hiszen negatívan befolyásolta a Szentszék és Vatikánvárosi Állam valamennyi bevételi forrását. A rendelkezés célja, hogy más intézkedésekkel összhangban gazdaságilag fenntarthatóvá tegye a jövőben az Egyház központi szerveinek küldetését.

A pápai motu proprio értelmében tehát 2021. április elsejétől a szentszéki bíborosok jövedelme 10 százalékkal csökken. A szentszéki és vatikánvárosi kormányzóságnál, illetve a hozzá kapcsolódó hivatalokban dolgozók fizetése, amennyiben C és C1 kategóriába tartoznak, vagyis dikasztériumi vezetők és titkárok, 8 százalékkal lesz kevesebb. Háromszázalékos csökkenést rendelt el a pápa általában véve minden klerikus vagy szerzetes alkalmazott esetében a C2 bértáblától az első szintű besorolásig. Ez az intézkedés tehát a világi dolgozókat kivéve mindenkire vonatkozik. Az említett jövedelemcsökkenést kivételes esetekben nem hajtják végre, amennyiben egészségügyi kiadásokról van szó.

A Szentszéknél, a Kormányzóságnál és a hozzá kapcsolódó intézményeknél foglalkoztatott minden alkalmazottat érinti a fizetésemelés kétéves befagyasztása. 2021. április 1. és 2023. március 31. között tehát minden, egyébként automatikusan kétévente megvalósuló béremelés szünetel, a korábban felsorolt vezetők esetében is. A pápai motu proprio rendelkezései érvényesek a római vikariátus, a pápai bazilikák káptalanjai, a Lateráni bazilika, a Santa Maria Maggiore-bazilika, a Szent Péter-műhely és Falakon kívüli Szent Pál-bazilika dolgozóira egyaránt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria