Ferenc pápa elfogadta a belga Van Looy nyugalmazott érsek bíborosi felmentési kérelmét

Ferenc pápa – 2022. június 17., péntek | 19:10

Luc Van Looy szalézi szerzetes, a belgiumi Gent nyugalmazott püspöke, akit Ferenc pápa május 29-én nevezett ki bíborossá, arra kérte a Szentatyát, hogy mentse fel kinevezése alól, arra hivatkozva, hogy „a múltban nem működött elégségesen a pedofil visszaélések feltárása ügyeiben”. A pápa elfogadta a belga püspök kérését.

Ferenc pápa a május 29-i Regina Coeli imádság után jelentette be, hogy az augusztus 29-i konzisztórium keretében huszonegy új bíborost kreál, köztük Luc Van Looy-t, a belgiumi Gent nyugalmazott püspökét. A 81 éves emeritus püspök arra kérte a Szentatyát, hogy a kinevezése miatt kialakult vita nyomán mentse fel őt a bíborosi tisztség alól, mert azzal vádolják, hogy a múltban „nem lépett fel szigorúan a papság által elkövetett visszaélésekkel szemben” – adta hírül június 16-án a Belga Püspöki Konferencia sajtóközleményében, megállapítva, hogy Van Looy emeritus püspök bíborosi kinevezésének bejelentése „sok pozitív visszhangot keltett ugyan, de kritikát is megfogalmaztak a kinevezés kapcsán, arra hivatkozva, hogy Van Looy 2004 és 2020 között Gent püspökeként nem mindig reagált kellő hatékonysággal a papok által elkövetett visszaélésekre”.

A Mensenrechten in de Kerk (Emberi jogok az Egyházban) csoport megdöbbenését és felháborodását fejezte ki a pápa május 29-i bejelentése miatt, miszerint Van Looy nyugalmazott püspököt bíborossá nevezte ki. Ezzel kapcsolatban a Belga Püspöki Konferencia jegyzéke így érvel: „Annak megelőzése érdekében, hogy az ilyen bántalmazások áldozatai újabb sérüléseket szenvedjenek, Van Looy püspök arra kérte a pápát, hogy mentse fel őt a kinevezés alól. Ferenc pápa elfogadta a kérését.”

A jegyzék szerint a Belga Püspöki Konferencia elnöke, Jozef De Kesel bíboros, malines-brüsszeli érsek és az ország valamennyi püspöke „nagyra értékeli Van Looy püspök döntését”, és „az eset kapcsán megerősítik elkötelezettségüket, hogy rendíthetetlenül tovább folytatják küzdelmüket a visszaélések minden formája ellen a Katolikus Egyházban, ahol az áldozatok és szeretteik érdeke áll az első helyen.”

*

Luc Van Looy 1941-ben született a belgiumi Tielenben, az antwerpeni egyházmegyében. Tanulmányait jezsuita gimnáziumban végezte, majd a szaléziaknál folytatta.

Húszévesen lépett be a szalézi rendbe. Hároméves dél-koreai missziós gyakorlat után, 1967 és 1970 között teológiát tanult a Louvain-i Katolikus Egyetemen. 1968. március 6-án tett örökfogadalmat; 1970. szeptember 12-én szentelték pappá. Szent János Pál pápa 2003. december 19-én Gent püspökévé nevezte ki. 2004. február 1-jén a Szent Bavone-i székesegyházban szentelték püspökké. Három éve 2019. november 27-én Ferenc pápa elfogadta az egyházmegye lelkipásztori szolgálatáról való lemondását, amelyet a 75 éves korhatár elérése miatt nyújtott be.

Van Looy püspök 2010-ben a belga parlamenti bizottság előtt kifejezte, hogy mélyen megdöbbentették a kiskorúak elleni szexuális zaklatások botrányai, amelyek megrázták a katolikus egyházat Belgiumban és szerte a világon. Hangsúlyozta: az Egyház köteles jelenteni az igazságügyi hatóságoknak a papság tagjai által elkövetett szexuális visszaélés gyanúját, és bocsánatot kért „ezeknek az embertelen szenvedésnek az áldozataitól”. „Emberként, keresztény hívőként, papként és püspökként mélységesen szégyellem magam” – fogalmazott a belga parlamenti bizottság előtt elhangzott beszédében.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria