Ferenc pápa elfogadta Philippe Barbarin bíboros lemondását

Ferenc pápa – 2020. március 6., péntek | 18:45

Március 6-án, pénteken délben tették közzé a Vatikánban, hogy Ferenc pápa elfogadta Philippe Barbarin bíboros, lyoni érsek lemondását. A beálló széküresedés miatt Michel Dubost prelátus apostoli adminisztrátor irányítja a lyoni érsekséget.

Ferenc pápa elfogadta Philippe Barbarin bíboros lemondását a lyoni érsekség pasztorális vezetéséről – hangzik a rövid vatikáni nyilatkozat.

A hírre reagálva Michel Dubost lyoni apostoli adminisztrátor egységre szólítja fel a híveket. „Fontosnak tartjuk ezt az időszakot az egyházmegye számára. Új fejezetet nyitunk, noha az előző rendkívül gazdag volt, sok drámával és próbatétellel, amiért hálát adunk Istennek” – írja közleményében Michel Dubost. Március 15-én 18 órára a lyoni Szent János-székesegyházba hívja a híveket, hogy köszöntsék Barbarin bíborost és búcsút vegyenek tőle. Mint ismeretes a lyoni fellebbviteli bíróság január 30-án felmentette Philippe Barbarin bíborost, lyoni érseket, akit azzal vádoltak egy kiskorúakat bántalmazó pap áldozatai, hogy bár tudomása volt az esetekről, nem jelentette a hatóságoknak.

Ferenc pápa 2019. június 24-én nevezte ki Michel Dubost atyát, hogy a sede vacante idején vezesse az egyházmegyét. Az átmeneti időre kinevezett apostoli adminisztrátor közleménye szerint „az érsekség hamarosan új főpásztort kap”; egyúttal kéri, hogy az új érsek „megérkezéséig az egyházmegye éljen egységben. A legjobban úgy tudunk készülni a jövőre, hogy az Ige hirdetői maradunk, Krisztus küldetését folytatjuk, aki azt kéri, hogy járjunk vele az emberek útján” – fogalmaz üzenetében a lyoni apostoli adminisztrátor.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria