Ferenc pápa elítélte a haiti elnök meggyilkolását

Ferenc pápa – 2021. július 8., csütörtök | 17:31

Államtitkára aláírásával a pápa táviratot küldött a karibi ország nunciusának, miután Jovenel Moïse elnök Porte au Prince-beli otthonában július 6-ról 7-re virradó éjszaka merénylet áldozata lett. Hagyjanak föl az erőszakkal, mert az nem oldja meg a válságot és a konfliktusokat – figyelmeztetett az egyházfő. A pápa imádkozik az elnök lelki üdvéért és sebesült felesége gyógyulásáért.

Kegyetlen gyilkosságnak nevezte a Jovenel Moïse haiti elnök elleni merényletet Ferenc pápa abban a táviratban, amelyet Pietro Parolin bíboros államtitkár aláírásával juttattak el Francisco Escalante Molina érseknek, a szigetország apostoli nunciusának. A Szentatya elítéli a válság és a konfliktusok megoldására alkalmazott erőszak minden formáját.

Az üzenetben a – kórházi kezelés alatt álló – pápa részvétet nyilvánít a haiti népnek, valamint Martine Moïse-nek, az elnök feleségének, aki súlyosan megsérült a támadásban. A kezdeti hírek szerint halálos sebet kapott, amit később cáfoltak. A Dominikai Köztársaság haiti nagykövete szerint az elnök feleségét repülővel Miamiba szállították, és a Jackson Memorial Hospital elnevezésű kórházban ápolják. A pápa Isten oltalmába ajánlja a first lady életét, és az Atya irgalmát kéri az elhunyt államfő lelki üdvéért.

A Szentatyát szomorúsággal tölti el a véres merénylet, amely újabb tragikus esemény Haiti történelmében, sok más erőszakos cselekmény, megszállások, államcsínyek, megtorlások és zavargások után. Mindezek társadalmi, politikai és gazdasági bizonytalanságot eredményeztek, amit a 2010-es katasztrofális földrengés tovább nehezített. Ferenc pápa testvéri harmóniára épülő, szolidáris és virágzó jövőt kíván a szeretett haiti népnek. Távirata végén bőséges isteni áldást kér az országra és minden lakójára.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria