Ferenc pápa és az új bíborosok meglátogatták XVI. Benedeket

Ferenc pápa – 2019. október 6., vasárnap | 15:30

Matteo Bruni szentszéki szóvivő október 5-én, szombaton este a Szentszék sajtótermében bejelentette, hogy Ferenc pápa az új bíborosokkal együtt meglátogatta XVI. Benedek emeritus pápát.

Október 5-én este, a nyilvános rendes konzisztórium után a Szentatya az új kardinálisokkal együtt egy kisbusszal a Mater Ecclesiae-monostorhoz ment, hogy találkozzanak az emeritus pápával, XVI. Benedekkel.

Rövid köszöntés után, melynek során az új bíborosok megemlékeztek a pápa iránti hűség értékéről, XVI. Benedek és Ferenc pápa megáldották az új kardinálisokat.

A látogatást követően a tizenhárom bíboros udvariassági látogatást tett a VI. Pál aulában és az Apostoli Palotában, Ferenc pápa pedig visszatért a Szent Márta-házba.

* * *

Az október 5-i konzisztórium következtében megváltozott a bíborosi kollégium összetétele. Jelenleg 225 bíborosa van a Katolikus Egyháznak, ebből 128 választó és 97 nem választó bíboros.

A tizenhárom új bíboros földrészenkénti eloszlása: Európából hat új bíboros (négy választó és két nem választó); Afrikából három új bíboros (két választó és egy nem választó); Észak-Amerikából egy választó bíboros; Közép-Amerikából két választó bíboros, Ázsiából egy választó bíboros vált a kollégium tagjává október 5-én.

Négy új bíboros négy új országot képvisel a bíborosi kollégiumban: Luxemburgot, a közép-amerikai Kubát és Guatemalát, valamint az észak-afrikai Marokkót.

Három kardinális egy-egy új szerzetesrendet képvisel: a Jézus Szíve komboniánus rendet, az afrikai Fehér Atyák rendjét és az Isteni Gondviselés Szegény Szolgái szerzetesközösségét. A szerzetes bíborosok összlétszáma jelenleg negyvenhat.

A választó bíborosok létszámát Szent VI. Pál pápa 120 főben határozta meg a Romano Pontifici Eligendo kezdetű apostoli konstitúciójában 1975. október elsején. Ezt Szent II. János Pál pápa Universi Dominici Gregis kezdetű apostoli konstitúciójában 1996. február 22-én megerősítette. Jelenleg 128 a bíborosi kollégium választó kardinálisainak a száma.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria