Ferenc pápa felhívása a lelkiismeret napján: Tartsuk tiszteletben a lelkiismeret szabadságát

Ferenc pápa – 2020. június 17., szerda | 16:07

A szerdai katekézist követően Ferenc pápa felhívással emlékezett a lelkiismeret napjára, melyet június 17-én tartunk, majd köszöntötte a különféle csoportokat.

„A mai napra esik a lelkiismeret napja, mely a portugál diplomata, Aristides de Sousa Mendes emlékére született. Ő nyolcvan évvel ezelőtt, 1940-ben úgy döntött, hogy követi a lelkiismerete szavát, és így zsidók és más üldözöttek ezreinek az életét mentette meg. Tartsuk tiszteletben a lelkiismeret szabadságát, és minden keresztény adjon következetes példát a tiszta és az Isten szavától megvilágosított lelkiismeretről!” – szólt a pápa felhívása.

Sousa Mendes (1885–1954) portugál konzulként szolgált a franciaországi Bordeaux-ban, ahol vízumokat és útleveleket adott a náci Németországból menekülőknek. Országa kormánya büntetésképp szakmai karrierjét próbálta derékba törni, de végül egyik büntető intézkedés (például a kényszerű nyugdíjazás) sem valósult meg. 1966-ban Világ Igaza elismerésben részesült, a diplomaták közül elsőként.

*

A lengyel híveket Szent Albert Chmielowski testvérre, a szegények védelmezőjére emlékeztette a Szentatya. Albert testvér a hajléktalanokat és a peremre szorult személyeket segítette abban, hogy a társadalomban ismét méltó helyükre találjanak. Albert testvér Szent Ferenc példáját követte, ezért hívják őt a lengyel „Poverellónak”, a lengyelek Szegénykéjének. Jelszava így hangzott: „Jónak lenni, mint a kenyér!”.

Kövessük őt a testvéri szeretetben, miközben segítséget viszünk az éhezőknek, az élet megvertjeinek, a szegényeknek, a rászorulóknak és főként a hajléktalanoknak. Dicsértessék a Jézus Krisztus! – búcsúzott a pápa a lengyel hívektől.

Arra is felhívta Ferenc pápa a figyelmet, hogy holnapután, pénteken lesz Jézus Szentséges Szívének főünnepe, mely oly kedves a keresztény népnek. Végül a Szentatya üdvözölte az időseket, betegeket és az újházasokat.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News; Wikimedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Sousa Mendes családjával 1917-ben1940Az egyik életmentő vízum 1940-bőlAristides de Sousa MendesBelgiumi menekültek, 1940-ben