Ferenc pápa felhívása Ukrajnáért: Az Úr térítse meg a még mindig háborút akaró emberek szívét!

Ferenc pápa – 2022. november 16., szerda | 22:14

November 15-én a háború kezdete óta az egyik legsúlyosabb rakétatámadás érte Ukrajnát, melynek során több mint 90 rakétát és manőverező robot-repülőgépet lőttek ki az oroszok ukrán célpontokra, amelyek első sorban a lakosságot ellátó infrastruktúrát célozták. Ferenc pápa a polgári lakosság szenvedését tovább növelő támadásra reagálva felhívással fordult a november 16-i katekézist követően.

A Szentatya felhívása az általános kihallgatás végén:

Szomorúan és aggodalommal értesültem az Ukrajnát ért újabb és még nagyobb rakétatámadásról, amely halálos áldozatokat követelt és sok civil infrastruktúrában okozott károkat.

Imádkozzunk, hogy az Úr térítse meg a még mindig háborút akaró emberek szívét, és a béke iránti vágyat tegye erősebbé a meggyötört Ukrajna számára,

hogy elkerüljünk minden eszkalációt, és megnyíljon az út a tűzszünet és a párbeszéd előtt!

*

A november 15-i támadásról Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet igazgatója az Info Rádióban elmondta:

„Az oroszok szisztematikusan az ukrán lakosságot ellátó infrastruktúrát támadják, el akarják lehetetleníteni az életet, mert abban bíznak, hogy az ukránok szembefordulnak a kormánnyal. Az ilyen típusú támadások azonban nem nagyon szoktak eredményre vezetni. Ráadásul ez egy háborús bűn, amit rendszeresen elkövetnek október közepe óta” – hangsúlyozta a szakértő.

Fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: Vatican.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria