Ferenc pápa: A fiataloknak joguk van az oktatáshoz a háborúk ellenére is

Ferenc pápa – 2020. szeptember 10., csütörtök | 19:15

Biztosítani kell, hogy a gyermekek és a fiatalok hozzájussanak az oktatáshoz azokban az országokban is, ahol erőszak és terrorizmus dúl – hangsúlyozta a Szentatya a szeptember 9-i szerdai általános kihallgatás végén. Emlékeztetett, hogy szeptember 9-e az ENSZ által hirdetett világnap az oktatás megóvásáért a konfliktusok sújtotta területeken.

A szeretetről és a közjóról tartott katekézise után Ferenc pápa különböző nyelveken köszöntötte a Damázusz-udvarban jelen lévő zarándokokat.

Ezt követően az oktatáshoz való jogért emelte föl szavát a Szentatya, felhívást intézve a gyermekek és fiatalok e jogának biztosításáért világszerte.

„Imádkozzunk azokért a diákokért, akiket súlyosan megfosztanak a neveléshez való joguktól a háborúk és a terrorizmus miatt. Felszólítom a nemzetközi közösséget: tegyen erőfeszítéseket azért, hogy tartsák tiszteletben azokat az épületeket, amelyeknek meg kellene óvniuk a fiatal tanulókat. Soha ne hiányozzon a megfelelően biztonságos környezet a képzésükhöz, főként a humanitárius veszélyhelyzetek esetén!” – hangsúlyozta a szeptember 9-i audiencia végén a pápa.

*

Az ENSZ-világnapon elítélték az oktatás és az oktatási intézmények elleni támadásokat, valamint az iskolák militarizálását, ami megsérti a nemzetközi jogot.

Az ENSZ menekültügyi szervezetének friss jelentése szerint jelenleg kettős csapásnak lehetünk tanúi a koronavírus-járvány és az iskolák elleni támadások miatt, amelyek a tanárokat és a diákokat is sújtják: tönkreteszik a menekültek oktatásában elért eredményeket és szétzúzzák fiatalok millióinak álmát.

A Száhel-övezetben például a fegyveres csoportok agressziója miatt 3300 iskolát zártak be, ami 650 ezer gyermek és 16 ezer tanár életét érinti.

Az elmúlt években – a fokozódó erőszak miatt – hasonló iskolabezárásokra kényszerültek Burkina Fasóban, Maliban és Nigerben.

Nagyon sok gyermek válik az erőszak és a háborúk áldozatává a világ számos részén.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria