Ferenc pápa fogadta az Európa Tanács Moneyval bizottsága tagjait

Ferenc pápa – 2020. október 10., szombat | 11:01

Október 8-án a Moneyval bizottság tagjaihoz intézett beszédében a pápa hangsúlyozta: olyan tiszta pénzügyi tevékenységre van szükség, amely az ember, kiváltképp a leggyengébbek szolgálatában áll. Az Európa Tanács bizottságának szakemberei szeptember 30-án érkeztek a Vatikánba, hogy ellenőrizzék a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni intézkedések betartását.

2019-ben állapodtak meg e vatikáni látogatásról, amely időszakonként ismétlődik azokban az intézményekben, amelyek csatlakoztak a Moneyvalhoz.

Olyan munkáról van szó, amely különösen közel áll a szívemhez – emelte ki a Szentatya. – A tiszta pénzügyek védelmében végzik tevékenységüket, megakadályozva, hogy a „szent templomban”, mely maga az emberiség pénzügyi spekulációk történjenek.

A pápa emlékeztetett: a Vatikán a közelmúltban új intézkedéseket hozott a pénzkezelés átláthatósága terén, illetve a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen. Június elsején Ferenc pápa kiadott egy motu propriót annak érdekében, hogy a Vatikán hatékonyabbá tegye az erőforrások kezelését; elősegítse az átláthatóságot, az ellenőrzést és a versenyt a közbeszerzési eljárásokban. Augusztus 19-én a Vatikáni Kormányzóság elnöke elrendelte a Vatikán Városállamhoz tartozó önkéntes szervezetek és jogi személyek számára a gyanús tevékenységek bejelentési kötelességét a Pénzügyi Információs Hatósághoz.

A Szentatya azon kívánságának adott hangot, hogy a pénzügyi rendszer ne nyomja el a leggyengébbeket és a leginkább szükséget szenvedőket. Hangsúlyozta: át kell gondolni a pénzhez való viszonyunkat, mert úgy tűnik, elfogadottá vált, hogy a pénz uralkodjon az emberen. „Felhalmozása érdekében nem törődnek azzal, hogy honnan származik a pénz, nem foglalkoznak azokkal a nem egészen legális tevékenységekkel, amelyekből ered, sem azokkal a visszaélésekkel, amelyek kötődnek hozzá. Így előfordulhat, hogy egyes területeken olyan pénzhez nyúlnak, amely által embertestvérük vérével szennyezik be kezüket. Az is előfordulhat továbbá, hogy a pénzügyi erőforrásokat félelemkeltésre használják, hogy megerősítsék a legerősebbek, a nagyobb hatalommal rendelkezők hegemóniáját, akik gátlástalanul feláldozzák embertársaik életét azért, hogy megszilárdítsák saját hatalmukat.”

Szent VI. Pál pápa nyomán Ferenc pápa ismét felidézte azt a javaslatot, hogy hozzanak létre egy globális pénzalapot, amely segítséget nyújt a szegényeknek és az éhezőknek abból a pénzből, amelyet egyébként fegyverekre és egyéb hadi kiadásokra fordítanak.

„Az Egyház társadalmi tanítása hibásnak nevezi a neoliberalista dogmát, amely szerint a gazdasági és az erkölcsi rend egymástól annyira idegenek, hogy a gazdasági rend egyáltalán nem függ semmilyen módon az erkölcsi rendtől” – emlékeztetett a Szentatya. Hozzátette: „Az aranyborjú imádása új és kegyetlen módon jelenik meg ma: a pénz istenítésében és egy olyan gazdaság diktatúrájában, amely arctalan és valójában semmilyen humánus célja nincs. A pénzügyi spekuláció, amelynek egyetlen alapvető célja a könnyű pénzszerzés, tovább folytatja mészárlását.”

„Jézus kiűzte a kereskedőket a templomból, és azt tanította: »senki sem szolgálhat két úrnak: vagy gyűlöli az egyiket, a másikat pedig szereti, vagy ragaszkodik az egyikhez, a másikat pedig megveti« (Mt 6,24). Amikor a gazdaság elveszti emberi arcát, akkor nem a pénz szolgálja azt, hanem a gazdaság a pénz szolgálatába áll. Ez a bálványimádás egy formája, amellyel szemben fel kell lépnünk. Újra fel kell kínálni a dolgok racionális rendjét, amely visszavezet a közjóhoz, amely szerint a pénz feladata, hogy szolgáljon, és nem az, hogy kormányozzon!” – hangzott el Ferenc pápának az Európa Tanács Moneyval bizottsága tagjaihoz intézett beszédében.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria