Ferenc pápa fogadta az új argentin szentszéki nagykövet asszonyt

Ferenc pápa – 2020. május 27., szerda | 13:11

María Fernanda Silva személyében új szentszéki nagykövete van az Argentin Köztársaságnak. A diplomata május 23-án mutatta be a pápának kormánya megbízólevelét.

Az 55 éves María Fernanda Silva politikatudományt tanult, nemzetközi kapcsolatok szakirányon szerzett diplomát a Buenos Aires-i pápai katolikus egyetemen (UCA). 1993-ban kezdte meg diplomáciai karrierjét. Az első nő, aki az argentin diplomácia képviselőjeként betölti ezt a pozíciót, és az első személy, aki afrikai származásúként diplomáciai szolgálatba léphetett Argentínában.

A külügyminisztérium dél-amerikai igazgatóságán dolgozott, majd a chilei nagykövetség másodtitkára volt. Az ENSZ Latin-amerikai és Karib-térségi Gazdasági Bizottságának (CEPAL) küldötte, a külügyminisztérium nyugat-európai igazgatóságának első titkára. Később a külügyi kabinet tanácsosa, 2007-től Venezuelában az argentin nagykövetség politikai részlegének vezetője. 2012-től a Dél-amerikai Nemzetek Uniójának (UNASUR) főtitkára Argentína képviseletében, quitói székhellyel. Két évvel később a latin-amerikai politikai államtitkárság karibi igazgatóságának vezetésével bízták meg; a szentszéki argentin nagykövetség ügyvivőjeként is szolgált. 2016-tól három, római székhelyű ENSZ-szervezet: a FAO, az IFAD és a WFP képviselője.

Idén március 5-én jelentették be szentszéki kinevezését; Ferenc pápa május 23-án fogadta honfitársát a Vatikánban, aki ezentúl Argentína szentszéki nagykövete.

*

A mintegy 44 millió lakosú, spanyol ajkú dél-amerikai ország közel 3 millió négyzetkilométeren terül el. A lakosság 94 százaléka katolikus, ezért Argentínában a katolikus egyház kiemelt jogi státuszban folytathatja működését. Az ún. evangéliumi egyházak ugyanakkor terjedőben vannak. A lakosság jelentős része európai származású, mint ahogy maga a Bergoglio család is itáliai eredetű. Ferenc pápa tavaly májusban fogadta a Vatikánban az ad limina látogatásukat végző argentin püspöki konferencia tagjait.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria