Új szentszéki nagyköveteket fogadott a pápa

Ferenc pápa – 2018. december 14., péntek | 17:59

A Szentatya december 13-án, csütörtökön fogadta a nem Rómában rezidens új szentszéki nagyköveteket, akik bemutatták kormányuk megbízólevelét.

Svájc, Málta, a Bahama-szigetek, a Zöld-foki Köztársaság, Észtország, Izland, Türkmenisztán, Grenada, Katar és Gambia diplomatái voltak jelen az audiencián.

Ferenc pápa két fontos évfordulóra emlékeztette a nagyköveteket. Az egyik a XV. Benedek által „felesleges vérfürdőnek” nevezett I. világháború lezárulásának centenáriuma. Le kell vonni a két világháború tanulságait, amelyek az ENSZ megszületéséhez vezettek, és folytatni kell a világ népeinek és vezetőiknek meggyőzését arról, hogy a fegyveres konfliktusok értelmetlenek. Ehelyett az ellentéteket a türelmes párbeszéd és tárgyalás útján kell megoldani. A pápa reméli, hogy a nagykövetek szolgálata hozzájárul annak a nemes célnak a megvalósításához, hogy „megteremtsék az igazságosságon és a szereteten alapuló békét az emberek között, és biztosítsák a szükséges eszközöket ehhez” (Gaudium et spes, 77.).

Az emberi jogok egyetemes nyilatkozatának hetven évvel ezelőtti elfogadásáról is most emlékezik meg a nemzetközi közösség; ez az alapvető dokumentum mutat utat ma is a nemzetközi diplomácia számára a béke és a fejlődés érdekében. Ez a két célkitűzés elválaszthatatlan – mutatott rá a pápa. A nyilatkozat preambuluma hangsúlyozza: „az emberi méltóság elismerése és az emberi család minden tagjának egyenlő és elidegeníthetetlen jogai jelentik a szabadság, az igazságosság és a béke alapját a világon”.

A mai mély társadalmi és politikai változások közepette nem csökkenhet a kormányok és a népek elkötelezettsége ezen alapelv mellett. Az emberi méltóság és az emberi jogok tiszteletben tartásának célja ösztönözze és vezesse az erőfeszítéseiket a háborúk és fegyveres konfliktusok, a szegénység, a diszkrimináció, az egyenlőtlenség kezelésében. Ezek a problémák az utóbbi években hozzájárultak a tömeges elvándorlás jelenlegi válságához. Erkölcsi felelősségünk figyelmet fordítani a közjóra, befogadni, védelmezni, segíteni és integrálni azokat, akik kopogtatnak az ajtónkon, mert biztonságosabb jövőt keresnek. Az Egyház a maga részéről elkötelezetten dolgozik minden felelős szereplővel azon, hogy konkrét megoldásokat javasoljon ezekre a sürgető humanitárius problémákra. Az a célkitűzés vezeti, hogy emberek életét és méltóságát mentse meg, enyhítse a szenvedésüket, és hozzájáruljon a hiteles és átfogó fejlődéshez – zárta beszédét Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria