Ferenc pápa fogadta Kiril Petkov bolgár miniszterelnököt

Ferenc pápa – 2022. május 26., csütörtök | 13:32

Szent Cirill és Metód ünnepe, a bolgár ábécé, a bolgár oktatás és kultúra, valamint a szláv irodalom napja előtt, május 23-án, hétfőn délelőtt fogadta a pápa a Vatikánban a Kiril Petkov miniszterelnök vezette bolgár delegációt. A Szentatya negyedórás magánbeszélgetést folytatott a Bolgár Köztársaság kormányfőjével.

Ferenc pápa és a bolgár küldöttség találkozóján lehetőség nyílt a szokásos ajándékcserére is. A Szentszék Sajtótermének értesülése szerint Kiril Petkov miniszterelnök egy betlehemest ajándékozott a pápának, melynek alapanyagát a Krisztus Születése bolgár központban gondozott gyermekek készítették gyapjúból, valamint egy csiprovci kilim szőnyeget. A csiprovci kistérségben hagyományos szőnyegszövést az UNESCO a szellemi kulturális örökség részévé nyilvánította 2014-ben.

A Krisztus Születése nevű szociális központot a szófiai bizánci-szláv rítusú katolikus apostoli exarchátus hozta létre, a Cor Unum Pápai Tanács javaslatára; az intézményt a bolgár kormány támogatja.

A pápa számos ajándékkal viszonozta a gesztust, köztük az idei béke világnapi üzenet, valamint az emberi testvériség dokumentumának egy-egy példányával.

A vatikáni megbeszélések végén a bolgár miniszterelnök és a delegáció tagjai virágkoszorút helyeztek el Szent II. János Pál pápa oltárán a Szent Péter-bazilikában.

*

A bolgár küldöttség hétfőn délelőtt részt vett a Szent Kelemen-bazilikában az Isteni Liturgián, amelyet Antonij nyugat- és közép-európai metropolita mutatott be. A szertartást követően a delegáció lerótta tiszteletét Szent Cirill ereklyéi előtt.

Délután a Bolgár Köztársaság római nagykövetségének udvarán a miniszterelnök megkoszorúzta Szent Cirill és Metód emlékművét, majd a küldöttség virágokat helyezett el és lerótta tiszteletét a Szent Fivérek emléktáblája előtt a Santa Maria Maggiore-bazilikában.

Késő délután Kiril Petkov bolgár miniszterelnök Dimitar Kovacsevszki észak-macedón kormányfővel találkozott; az eseményen részt vett Theodora Genchovska bolgár és Bujar Osmani macedón külügyminiszter.

A Bolgár Köztársaságból érkezett delegáció Mario Draghi olasz miniszterelnökkel is találkozott.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria