Ferenc pápa fogadta a megszentelt élet intézményeinek kongregációja tagjait

Ferenc pápa – 2021. december 13., hétfő | 9:48

Ferenc pápa december 11-én az Apostoli Palota Kelemen termében találkozott a Megszentelt Élet Intézményeinek és az Apostoli Élet Társaságainak Kongregációja plenáris ülésének résztvevőivel, köztük João Braz de Aviz bíborossal, a kongregáció prefektusával.

Ferenc pápa először köszönetet mondott a kongregáció tagjainak munkájukért, amelyet az evangélium szolgálatában végeznek. Kifejezte elismerését mindazoknak, akik hisznek a megszentelt élet jövőjében. II. János Pál pápa püspöki szinódust hívott össze a témában a világszinten csökkenő számú hivatások miatt. Az adomány szépségén alapuló remény azonban él, amely maga a megszentelt élet. És ez a döntő:

Isten adományára kell összpontosítani, hívásának ingyenességére, Igéjének és Lelkének átformáló erejére.

Ezzel a lelkülettel buzdította a pápa a kongregáció tagjait is, hogy bizalommal tekintsenek a jövőbe.

Ezt követően a Szentatya a kongregáció által végzett szolgálatról szólt, amelyet két fő tevékenységben jelölt meg: felismerni és elkísérni. Hangsúlyozta, a kongregációnak összetett, elmélyült munkát kell végeznie, párbeszédben a közösségek elöljáróival és lelkivezetőivel. Ez a komoly és türelmes munka a felismerés, a tisztán látás, amely csakis a hit és az ima segítségével valósulhat meg. Ezenkívül fontos a kísérés, amely főként az új alapítású közösségek esetében hangsúlyos, mert ezek az önreferencia veszélyének vannak kitéve.

Ferenc pápa utalt a kongregáció és a püspökök közötti együttműködés jelentőségre is az új közösségek és a megszentelt élet új formáinak elfogadása terén. Ezzel elkerülhető, „hogy meggondolatlanul hívjanak életre haszontalan vagy életképtelen intézményeket” (Perfectae caritatis 19.) – azaz megfelelő szempontokkal kell ellátni a főpásztorokat és Isten népét az új elképzelések tekintetében.

A püspökök és a szentszéki hivatalok közötti párbeszéd és együttműködés a szinodális folyamatnak is fontos része. A megszentelt életet élők pedig arra hivatottak ebben az időszakban, hogy járuljanak hozzá a megkezdett szinodális folyamathoz.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria