Ferenc pápa fogadta a łódźi egyházmegyéből érkezett zarándokokat

Ferenc pápa – 2022. április 30., szombat | 14:18

1500 lengyel zarándok kereste föl az Örök Várost és Péter utódát, hogy hálát adjanak száz éve alapított egyházmegyéjükért. Ferenc pápa április 28-án fogadta a zarándokokat a Vatikánban. Hozzájuk intézett beszédében az ökumenizmus fontosságáról, az irgalmasság sokszínűségéről és a szinodalitás szépségéről szólt.

Wincenty Tymieniecki püspök 1920-ban hozta létre a łódźi főegyházmegyét. A lengyel főpásztor megelőzte korát az irgalmasság és az ökumenikus érzékenység terén – mondta Ferenc pápa az audiencián. A Szentatya elismerő szavakkal fogadta a közép-lengyelországi érsekség jubileumi zarándoklatát. A pápa áldásával kíséri a főegyházmegye munkáját, mellyel az irgalmasság sokszínű arcát mutatja a betegek, idősek, munkanélküliek, hajléktalanok, bevándorlók, szegények és kitaszítottak, árva gyermekek számára.

Ezáltal az Egyház evangéliumibbá válik, az irgalmas szamaritánushoz hasonlóan, aki nem akar és nem is tud közömbös maradni a másik szenvedése előtt

– hangsúlyozta Ferenc pápa.

Volt idő, amikor kölcsönösen kiátkoztuk egymást. Ma, Istennek hála, testvéreknek nevezzük egymást. Szükségünk van erre az egységre, folytassátok tovább munkátokat! – buzdította a Szentatya a łódźi főegyházmegye híveit. Hozzáttete: első főpásztoruk, Tymieniecki püspök egyesítette magában az irgalmasság és az ökumenizmus bátorságát. Jóval azelőtt az ökumenizmus útjára lépett, hogy a Katolikus Egyház hivatalosan megkezdte volna ezt a folyamatot.

Az ökumené nem fakultatív választás kérdése az Egyházban, nem is egy díszítőelem, hanem alapvető magatartás

– emelte ki a pápa. Arra bátorította a lengyel zarándokokat, hogy folytassák teológiai és evangelizációs küldetésüket, a közös imát, Isten igéjének hallgatását, a testvériség tanúságtételét.

Ferenc pápa emlékeztetett a püspöki szinódusra, amely tavaly októberben kezdődött, és a szeretetközösség, a részvétel és a küldetés témájával foglalkozik a szinodális egyház vonatkozásában.

Most a végéhez közeledik az első, egyházmegyei szakasz. Talán már volt alkalmuk megízlelni a szinodalitás tapasztalatát, újra rácsodálkozni az egyházi közösség szépségére, az együtt megélt hit, az egymásért vállalt felelősség, az istentapasztalatban való osztozás élményére – azokkal is, akik látszólag távol állnak az Egyháztól vagy másként gondolkodnak. Maga a zarándoklat is a szinodális egyház szép kifejeződése, mely az apostolok útján halad együtt, testvéri családként, más-más plébániákról, közösségekből, egyházi csoportokból érkezve: papok és laikus hívek, házasok vagy megszentelt életet élők. Az Egyház küldetése és öröme az evangelizálás – fogalmazott a Szentatya.

„Azt kívánom, hogy egy kifelé nyitó, szép egyház legyetek, amely kovászként keleszti meg az egész tésztát; olyan erős, mint a mustármag, mely bár apró, nagy fává terebélyesedik, melyen fészket raknak a madarak – búcsúzott a pápa a százéves łódźi főegyházmegye zarándokaitól. – Az Úr áldjon meg titeket; Isten Anyja és Szent József, az egyházmegye védőszentje, valamint Fausztina nővér, Łódź patrónája kísérjen imáival és közbenjárásával!”

Április 27-én, II. János Pál szentté avatásának nyolcadik évfordulóján a lengyel zarándokok részt vettek a szerdai általános kihallgatáson.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria