Ferenc pápa fogadta a Szent Iréneusz ortodox–katolikus munkacsoport tagjait

Ferenc pápa – 2021. október 9., szombat | 13:14

Ferenc pápa október 7-én fogadta a Vatikánban a Szent Iréneusz ortodox–katolikus munkacsoport tagjait, akik a primátus és a szinodalitás kapcsolatáról tanácskoznak az ortodoxok és katolikusok közötti egység szolgálatában.

A pápa beszéde elején kiemelte a különbözőségek által gazdagított egység ápolásának fontosságát, szembeállítva azt az összemosás veszélyével. Emlékeztetett, hogy a munkacsoport Szent Iréneuszról kapta a nevét, aki mintegy hídként köti össze Keletet és Nyugatot. „Szívesen nyilvánítom majd egyházdoktorrá a doctor unitatis, az egység doktora címmel” – tette hozzá szabadon a Szentatya, majd a béke szó jelentőségéről elmélkedett. „Ez nem az érdekegyeztető megállapodás, hanem Jézus békéje. Kedves barátaim, Isten segítségével munkálkodjatok azon, hogy ledöntsétek a válaszfalakat, és hidakat emeljetek a szeretetközösségnek” – fogalmazott, megköszönve Kurt Koch bíboros bevezető szavait.

A közösséget szolgálni. Újragondolni a primátus és a szinodalitás kapcsolatát – ezzel a címmel adtak ki a közelmúltban egy tanulmányt, amely a türelem, a párbeszéd eszközével törekszik az egységre, főként ortodoxok és katolikusok között.

Ez a két fogalom egymást támogatja az egység útján – állapította meg a pápa. – Mint ahogy a primátus előfeltétele a szinodalitás gyakorlása, úgy a szinodalitás magában foglalja a primátus gyakorlatát. A teológiai és ökumenikus párbeszédben úgy tudjuk tehát gyümölcsözően megközelíteni a primátus kérdését, hogy a szinodalitásból indulunk ki. Ezért is fontos a szombaton kezdődő új szinódusi út, amely Isten segítségével minden katolikus egyházmegyében lehetőséget ad arra, hogy elmélyítsük ezt a fontos témát más keresztényekkel együtt.

Ferenc pápa Isten áldását és a Szűzanya oltalmát kérte az ortodox–katolikus munkacsoport tagjaira, akik a napokban Rómában üléseznek, vágül a jelenlévők közösen elimádkozták a Miatyánkot.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria