Ferenc pápa a Gemelli-klinikán meglátogatta a gyermekonkológiai osztály betegeit

Ferenc pápa – 2021. július 14., szerda | 14:38

Július 13-án délután a Szentatya, akit a Gemelli-klinikán műtöttek, átment a kórháznak arra az osztályára, ahol az onkológiai kezelésre szoruló gyermekeket ápolják.

A vatikáni sajtószolgálat tájékoztatása szerint a gyermekosztály ugyanazon a szinten, a 10. emeleten van, mint ahol a Szentatyát ápolják. A pápának néhány lépést kellett csak megtennie, hogy eljusson a kis betegek közé erre a részlegre, ahol a vidám színekkel kifestett, telerajzolt falak, a sok játék igyekszik könnyebbé tenni a légkört, enyhíteni sok édesanya és édesapa szorongását, akik megtöltik az emeletet, reménykedve betegséggel küszködő gyermekük gyógyulásában. Ferenc pápa sok ölelést, simogatást vitt közéjük, a gyermekek félénk mosollyal válaszoltak, kis kezükkel megsimogatták az arcát. Volt olyan édesanya, akit csak üvegen keresztül üdvözölhetett a Szentatya.

Ferenc pápát a zene hangja vonzotta a gyermekonkológiai osztályra. Ambrogio Sparagna és az Orchestra Popolare Italiana (Olasz Népi Zenekar) adott koncertet L’eco der core címmel: a római Caritas és a Zenét Rómának Alapítvány (Fondazione Musica per Roma) támogatásával tizenöt helyszínen adják elő a zenés műsort. Aznap 16.30-kor éppen a Gemelli-klinika került sorra, ahonnan a pápához is áthallatszott a zene. A koncert végén a Szentatya átment köszönteni a gyerekeket, akik az elmúlt napokban rajzokkal, levelekkel fejezték ki iránta való szeretetüket.

A pápa szeretett volna jelen lenni ezen a helyen. A gyermekek szenvedése mindig mélyen megérinti. Két nappal ezelőtt az Úrangyala imádság során a Gemelli-klinika erkélyén a kórházban kezelt néhány beteg gyermekkel együtt jelent meg. Évekkel ezelőtt, 2015. május 29-én a Szent Márta-házban második alkalommal (2013 májusában volt az első ilyen alkalom) fogadott súlyosan beteg gyermekeket.

Ferenc pápa akkor is feltette a kérdést: „Urunk, miért szenvednek a gyermekek?” Nincs válasz a kérdésre, ahogyan a Szentháromság és az Eucharisztia misztériumára sem. De ha nincs is számunkra érthető válasz, mindig lehet faggatni az eget és imádkozni:

Ne féljetek kérni, ne féljetek faggatni az Urat a miértről. Talán nem lesz magyarázat, de atyai tekintete erőt ad majd nektek a továbblépéshez…

Az egyetlen magyarázat, amit adhat nektek, ez lesz: »Az én Fiam is szenvedett.« De ez csak a magyarázat. A legfontosabb dolog a tekintete. Abban van az erőtök: az Atya szeretetteljes tekintetében. »De Ön, aki püspök, aki oly sok teológiát tanult, nem tud semmi többet mondani nekünk?« – kérdezhetnétek. Nem… csak annyit, hogy

beléphetünk a misztériumba, ha az Atya szeretettel tekint ránk”.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria