Ferenc pápa gyásztáviratában hálával emlékezett Renato Corti bíborosra

Ferenc pápa – 2020. május 14., csütörtök | 17:55

Renato Corti bíboros május 12-én 84 éves korában hunyt el az olaszországi Novara nyugalmazott püspökeként.

Ferenc pápa gyásztáviratában csodálattal és szeretettel emlékezett meg a főpásztorról, aki „példamutató odaadással és lelki finomsággal szolgálta az Urat és az egyházat”. Renato Corti bíborost, aki 84 éves korában hunyt el az olaszországi Novara nyugalmazott püspökeként, Ferenc pápa kreálta bíborossá 2016-ban. Előző évben az olasz főpásztor írta a Colosseumnál megtartott nagypénteki Via Crucis elmélkedéseit.

Renato Corti bíboros május 12-én, kedden reggel hunyt el a Milánó közelében található Rho településen, ahol 2011 óta élt egy szerzetesház egyszerű szobájában. Ferenc pápa részvéttáviratában hálával emlékezett meg lelkipásztori szolgálatáról, amelyet fáradhatatlanul végzett, feláldozva önmagát az evangéliumért. Először a milánói főegyházmegyében a szeminaristák és a papok képzésében vett részt, illetve általános helynökként, majd hosszú éveken át a novarai egyház szelíd és bölcs pásztoraként teljesített szolgálatot. A pápa utalt arra is, hogy Corti bíboros önzetlen szeretettel fordult a misszió és a hithirdetés felé, amelyet nagylelkűen végzett. Áthatotta a Krisztus evangéliumának hirdetése iránti szenvedélyes vágy.

*

Corti bíboros 2005–2015 között az olasz püspöki konferencia alelnöke volt. Híres prédikátor, aki 2005-ben a Római Kúria lelkigyakorlatát vezette még Szent II. János Pál idején. Mély lelkiséggel rendelkező ember, aki Martini bíboros tanítványa és Milánóban általános helynöke volt. A jezsuita bíboros szentelte püspökké 1981-ben. Renato Corti a későbbi VI. Pál pápa (Giovanni Battista Montini) idején kezdte meg papi szolgálatát. 1990-ben lett Novara püspöke, ahol 21 éves szolgálata során elindította Antonio Rosmini boldoggáavatási eljárását. 2011-ben beadta lemondását a püspöki székről korára való tekintettel, majd visszavonult a rhói kegyhelyre Szent Károly és Ambrus oblátái kolostorába. 2016-ban a Vatikáni Rádiónak nyilatkozva Corti bíboros hangsúlyozta: „a vértanúkra kell tekintenünk, mert ők segítenek megérteni, hogy milyen lenne valóban az evangélium szerint élni”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria