Ferenc pápa: Ha a szív be van zárva, minden csak külső máz

Ferenc pápa – 2019. február 7., csütörtök | 19:10

Ahhoz, hogy megnyissuk mások szívét és megtérésre hívjuk őket, szelídségre, alázatra és szegénységre van szükség. Kövessük Krisztust, ne higgyük magunkat felsőbbrendűnek, s ne keressünk emberi hasznot! – tanított Ferenc pápa február 7-én reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

A Szentatya elmélkedésében Márk evangéliumának részletéből (Mk 6,7–13) indult ki, amelynek üzenete a gyógyulásról szól. Jézus arra hívja tanítványait, hogy gyógyítsák az emtbereket. Ő is azért jött el a világba, hogy gyógyítsa a bennünk rejlő bűn gyökerét, az eredeti bűnt. A gyógyítás újjáteremtést is jelent. Jézus gyökerünknél fogva újjáteremtett minket, és gyógyítást hozó tanításával indított bennünket útra. Az első parancs, amit ad, a megtérésre irányul – hangsúlyozta Ferenc pápa.

Az első gyógyulás a megtérés, vagyis a szív megnyitása, hogy beléphessen oda Isten szava. A megtérés annyit jelent, hogy máshova tekintünk, ami megnyitja szívünket, és ezáltal más dolgokat veszünk észre. Ha azonban a szív zárva van, nem lehet meggyógyítani. Ha valaki megbetegszik, és makacsságból nem akar orvoshoz menni, nem gyógyul meg. Jézus a tanítványainak először azt mondja: „Térjetek meg, nyissátok meg a szíveteket”. Mi, keresztények, ha sok jót teszünk is, de a szívünk zárva van, akkor minden csak külső máz, amit az első eső elmos – mondta a pápa. Arra hívott, hogy tegyük fel magunknak a kérdést: „Érzem-e a meghívást a megtérésre, hogy megnyissam a szívemet és meggyógyuljak, hogy megtaláljam az Urat, hogy haladjak előre az utamon?”

Ahhoz, hogy az emberek megtérjenek, hatalom kell. Ezt el kell nyerni. Az evangéliumban Jézus azt mondja tanítványainak, hogy „az útra ne vigyenek semmit, csak vándorbotot: sem kenyeret, sem tarisznyát, sem pénzt az övükben”. Lényegében a szegénységről van szó: az apostol, a pásztor nem keresi juhának tejét vagy gyapját. A pápa utalt Szent Ágostonra, aki azt mondta: aki keresi a tejet, a pénzt, a gyapjat, mestersége hiúságát ölti magára, tehát sóvárog az elismerésre. Ezzel szemben a Szentatya a szegénységre, az alázatra, a szelídségre hív. Jézus is arra buzdít, hogy „ha valamely helységben nem fogadnak be és nem hallgatnak meg titeket, menjetek el onnét, s még a port is rázzátok le lábatokról”. Tegyék ezt szelíden és alázatosan, mert ez az apostoli magatartás.

Ha egy apostol, egy küldött, bárki közülünk fennhordja az orrát, és azt hiszi, hogy felsőbbrendű másoknál, vagy emberi hasznot keres, vagy pozícióra vadászik az Egyházban, soha senkit nem fog meggyógyítani, nem fogja senki szívét megnyitni, mert szavának nem lesz hatalma – emelte ki a pápa. – A tanítvány akkor tesz szert hatalomra, ha Krisztus nyomdokaiba lép. Melyek ezek? A szegénység. Isten emberré lett, kiüresítette önmagát. A szegénység vezet a szelídséghez és az alázathoz. Jézus alázatos, és úton van, hogy gyógyítson. Egy apostol a szegénység, az alázat és a szelídség által nyer hatalmat ahhoz, hogy azt mondja: térjetek meg, és ahhoz, hogy meg tudja nyitni mások szívét.

Azt követően, hogy a tanítványok megtérésre buzdítottak, sok démont kiűztek az emberekből. Hatalommal mondták, hogy „ez egy démon, ez bűn, ez tisztátalan viselkedés, ezt ne tedd”. Ezt azonban a példamutatás hatalmával kell mondani, nem egy olyan személy hatalmával, aki magas lóról beszél, de nem érdeklik az emberek – nyomatékosította Ferenc pápa. – Ez ugyanis nem hatalom, hanem tekintélyuralmi viselkedés. Az alázat, a Krisztus nevében gyakorolt hatalom láttán, amellyel az apostol mesterségét végzi, az ördögök elmenekülnek, mert nem bírják elviselni, hogy meggyógyítják a bűnt.

A tanítványok a testet is meggyógyították, olajjal megkenve a betegeket. Ez a kenet Isten simogatása – mondta a Szentatya. – Az olaj mindig simogatás, megpuhítja a bőrt, és jobbá teszi. Az apostoloknak tehát meg kell tanulniuk az isteni simogatás bölcsességét. Nemcsak egy pap, egy püspök, de a keresztény ember is így gyógyít. Mindannyian rendelkezünk a gyógyítás erejével: meggyógyíthatjuk testvérünket egy jó szóval, türelemmel, tanáccsal, egy tekintettel, de úgy, ahogy az olaj teszi: alázattal.

Mindannyiunknak szükségünk van a gyógyulásra, mert lelki betegségekkel küzdünk. De a gyógyítás erejével is mindannyian rendelkezünk, hogy másokat is meggyógyítsunk. Az Úr adja meg a kegyelmet, hogy úgy gyógyítsunk, mint ő: szelíden, alázattal, a bűn és az ördög elleni hatalommal. Haladjunk előre ebben a szép mesterségben, hogy meggyógyítsuk egymást: én meggyógyítok valakit, és hagyom, hogy valaki meggyógyítson engem. Ez a keresztény közösség! – hangzott el Ferenc pápa reggeli homíliájában.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria