Ferenc pápa hazatért Kazahsztánból, ahol a békét és a párbeszédet hirdette

Ferenc pápa – 2022. szeptember 16., péntek | 16:35

Véget ér Ferenc pápa 38. apostoli útja, amelyre szeptember 13. és 15. között került sor a közép-ázsiai országban a világvallások és hagyományos vallások vezetőinek hetedik kongresszusa alkalmából. A főváros, Nur-Szultan repülőterén Kaszim-Zsomart Tokajev elnök búcsúztatta a pápát, aki táviratban köszönte meg a vendéglátást.

Szeptember 15-én, csütörtökön délután a pápa hazaindult Rómába, a repülőgép a fedélzetén vele utazó újságírókkal. Ferenc pápa a világvallások és hagyományos vallások vezetőinek hetedik kongresszusán vett részt. A kétnapos nemzetközi esemény a zárónyilatkozat felolvasásával ért véget, amelyben a jelen lévő vallási vezetők megerősítették elkötelezettségüket a békéért, és kijelentették: „a szélsőségességnek, a radikalizmusnak, a terrorizmusnak és minden más, gyűlöletre, ellenségeskedésre, erőszakra és háborúra való uszításnak, bármilyen indokkal vagy céllal történjék is, semmi köze a vallás igazi szelleméhez”.

A nur-szultani (Kazahsztán fővárosának nevéről éppen a pápalátogatás idején történt elnöki döntés, visszanevezik Asztanára – A szerk.) repülőtéren a pápát Kazahsztán elnöke, Kaszim-Zsomart Tokajev búcsúztatta az elnöki terminál VIP-termében, ahol egy rövid zárt körű találkozóra került sor. Az államfő egy dombrát, egy hagyományos kazah hangszert ajándékozott a Szentatyának, amelyre a pápa kedd esti első, a helyi közélet szereplőihez intézett beszédében utalt. A díszőrség és a küldöttségek köszöntése után a pápa felszállt az Ita Airways Airbus A330-as repülőgépére, hogy visszatérjen Olaszországba. A visszaút során szokásához híven sajtótájékoztatót tartott a vele utazó mintegy nyolcvan újságírónak.

Kazahsztánt elhagyva a pápa Twitter-üzenetet küldött @Pontifex-fiókjából, amelyben kifejezte háláját az ázsiai ország lakosságának: „Köszönöm a fogadtatást, amelyben részesítettetek, és a lehetőséget, hogy a testvéri párbeszéd e napjait sok ország vallási vezetőivel tölthettem. A Magasságbeli áldja meg Kazahsztán hivatását a békére és az egységre.” A pápa a hagyományoknak megfelelően táviratot küldött az ország elnökének, amelyben ismét kifejezte „háláját a három nap alatt kapott vendégszeretetért”, és imáiról biztosított minden kazahsztáni állampolgárt.

Ferenc pápa útja a közép-ázsiai országban „a béke zarándoklata” volt, amint azt a szeptember 11-i, vasárnapi Úrangyala imádság alkalmával kifejtette. Olyan ajándék, amelyre „világunk szomjazik”. A pápa a világvallások és hagyományos vallások vezetőinek hetedik kongresszusán Nur-Szultanban hangsúlyozta: az erőszakot soha nem szabad igazolni.

Ne engedjük, hogy a szentet, a szakrálist eszközként használja fel az, ami profán.”

A Szentatya a politikai élet képviselőihez intézett beszédében Kazahsztánt a találkozás országaként határozta meg, ahol az ősi Selyemúton új út nyílik. Amint azt a pápa 38. apostoli útja során hangsúlyozta: a béke a fejlődés útja a konfliktusok őrülete közepette.

A pápa nur-szultani útjáról magával viszi a kazah nép befogadását és háláját. A béke, a párbeszéd előmozdítása és az erőszak elutasítása iránti elkötelezettség jellemezte Ferenc pápa útját az ázsiai országban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria