Ferenc pápa fogadta Honduras püspökeit

Ferenc pápa – 2017. szeptember 5., kedd | 16:01

A Szentatya szeptember 4-én hétfőn fogadta Jorge Vázquezt, az argentínai Moróni Egyházmegye püspökét, Kiko Argüellót, a Neokatekumenális Út alapítóját, az ad limina látogatáson részt vevő hondurasi főpásztorokat, majd a Shalom katolikus közösség tagjait.

Szeptember 4-én elsőként Jorge Vázquez, az argentínai Morón egyházmegye püspöke, majd Kiko Argüello, a Neokatekumenális Út alapítója tett félórás látogatást a pápánál. Az egyházfő az ad limina látogatáson részt vevő hondurasi főpásztorokat fél tizenegytől délig fogadta, majd délben a VI. Pál teremben találkozott a Shalom katolikus közösség tagjaival.

Honduras tíz püspöke Oscar Rodríguez Maradiaga bíboros, tegucigalpai érsek vezetésével érkezett a vatikáni látogatásra.

A közép-amerikai ország ma is számos problémával küzd, köztük az írástudatlansággal, mely 23,8 százalékos a lakosság körében. Az ország népessége 8,8 millió fő, melynek 54 százaléka városokban él. Hivatalos nyelve a spanyol, de beszélik még az angolt és több indián nyelvet is. A lakosság nagyobbik része katolikus, de számuk a különféle statisztikák szerint eltérő, így 53 és 97 százalék között ingadozik.

A helyi katolikus egyház tíz egyházmegyéből áll, élén Tegucigalpa érsekségével. A helyi püspöki konferencia elnöke Oscar Rodríguez Maradiaga bíboros, érsek, aki az első bíboros a hondurasi egyház történetében.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír