Ferenc pápa homíliája: Őrizzétek gyermekeitek keresztény identitását!

Ferenc pápa – 2022. január 9., vasárnap | 14:56

Január 9-én, Jézus megkeresztelkedésének ünnepén a Szentatya tizenhat gyermeket keresztelt meg a Sixtus-kápolnában bemutatott szentmisén, Vatikánban dolgozó alkalmazottak gyermekeit.

A pápa rövid, rögtönzött beszédének fordítását teljes egészében közöljük.

Ma az Úr megkeresztelkedésére emlékezünk. Van egy nagyon szép liturgikus himnusz, a mai ünnepen, mely azt mondja, hogy Izrael népe „mezítláb és csupasz lélekkel” ment a Jordánhoz, vagyis olyan lélekkel, amely meg akar fürödni Istennél, amelynek nincs semmije, amelynek szüksége van Istenre.

Ma ezek a gyermekek is „csupasz lélekkel” jönnek, hogy megkapják a megigazulást Istentől, Jézus erejét, az életben való boldoguláshoz szükséges erőt.

Azért jönnek, hogy keresztény identitást kapjanak. Egészen egyszerűen erről van szó. Gyermekeitek ma megkapják keresztény identitásukat. Nektek, szülőknek és keresztszülőknek pedig az a feladatotok, hogy ezt az identitást őrizzétek. Ez a feladatotok egész életetekben: gyermekeitek keresztény identitásának őrzése. Ez egy mindennapi munka: segíteni őket növekedni azzal a fénnyel, amelyet ma kapnak. Ez minden, amit mondani akartam nektek, ez a mai nap üzenete: őrizzétek a keresztény identitást, amelyért ma gyermekeiteket elhoztátok.

Ez a szertartás egy kicsit hosszú, a gyerekek furcsán érezhetik magukat ebben a számukra ismeretlen környezetben. De érdemes tudatosítanunk, hogy ők a főszereplők: ügyeljetek arra, hogy ne legyen túl melegük, hogy jól érezzék magukat…

És ha éhesek, nyugodtan szoptassátok meg őket itt, az Úr előtt, nem probléma.

És ha kiabálnak, hadd kiabáljanak, mert közösségi szellemük van, mondhatni „zenekari szellemük”, együttes szellemük: elég, ha az egyik rákezd – mert mindegyik jó zenei érzékű –, máris bekapcsolódik az egész zenekar! Hagyjátok őket nyugodtan sírdogálni, hadd érezzék magukat szabadnak! Tehát figyeljetek rájuk, nehogy túl melegük legyen, és ha éhesek, ne hagyjátok, hogy éhesek maradjanak!

Így, ezzel a békével folytatjuk a szertartást. És ne felejtsétek: megkapják a keresztény identitást, a ti feladatotok pedig az lesz, hogy őrizzétek ezt a keresztény identitást. Köszönöm!

Fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria