Ferenc pápa humanitárius segélyt küld Dél-Szudán szenvedő lakosságának

Ferenc pápa – 2017. június 26., hétfő | 10:44

„A pápa Dél-Szudánért” – ez a neve annak a humanitárius segélynek, amellyel Ferenc pápa szeretné kifejezni szeretetét és lelki közelségét a 2013 óta polgárháborúban szenvedő dél-szudáni lakosság iránt. A kezdeményezést június 21-én ismertették a vatikáni sajtóközpontban.

A kezdeményezést, mely kapcsolódik különböző szerzetesi kongregációk és nemzetközi szervezetek támogatásához, a részt vevő felek képviselői Peter Turkson bíborossal, az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdítása Dikasztériumának prefektusával együtt mutatták be. A valamivel kevesebb mint félmillió dollár értékű segély az egészségügy, az oktatás és a mezőgazdasági munka terén nyújt majd támogatást.

A háború, amelyet a világ közönye kísér, rendkívül súlyos humanitárius válságot okoz Dél-Szudánban: több mint hétmillió ember éhezik, másfél millió kényszerül menekülésre, és most kolerajárvány veszélye fenyeget ezreket. Mindennaposak a tömeges kivégzések, a polgári lakosság ellen elkövetett kegyetlenségek. A pápa szüntelenül imádkozik az áldozatokért, akiknek segélykiáltását nem hallják meg. Nem keresheti fel az országot a teljes bizonytalanság miatt, de addig is, amíg személyesen nem látogathat el Dél-Szudánba, ezen a módon kívánja kifejezni közelségét – mondta a sajtótájékoztatón Peter Turkson bíboros.

A pápai segély két projektje az egészségügy területét érinti, egy az oktatást, egy másik pedig a mezőgazdaságot támogatja. Ezeken a területeken az Egyház a kezdetektől fogva hozzájárul a leginkább rászorultak támogatásához, illetve a valóban átfogó fejlődéshez – tette hozzá a bíboros. Hangsúlyozta: a Szentatya nagyon reméli, hogy hamarosan hivatalos látogatást tehet az országban. Az Egyház soha nem zárkózik be a reménység előtt. Ehelyett szolidaritásra, együttérzésre és merész választásokra szólít fel annak tudatában, hogy az isteni Gondviselés mindig képes olyan dolgok megvalósítására, amelyeket az emberi szív remélni sem mer.

A pápa Wau és Nzara város kórházait támogatja, amelyeket komboniánus misszionáriusok vezetnek. „Orvosok és ápolók korlátozott létszámban végzik rendkívül fárasztó munkájukat, de mindezt nagy szeretettel teszik” – mondta el Laura Gemignani komboniánus nővér, aki a nzarai kórházban dolgozik. „Mindössze egyetlen orvos lát el minden sürgősségi esetet, császármetszést végez, hogy megmentse az anyák életét, és egész nap a kórházban van. Mi az emberek mellett kívánunk maradni, és a pápának, aki egyben atyánk is, ez a kezdeményezése azt sugallja, hogy folytassuk tovább szolgálatunkat” – tette hozzá a szerzetesnő. A segélyből részben orvosságokat vásárolnak, részben felemelik az alkalmazottak fizetését.

A képzés és az oktatás terén a „Szolidaritási Társulat Dél-Szudánnal” nevű, az országban jelen lévő szerzetesi kongregációkból álló szervezet kezeli a pápai segélyt, amit fiatalok számára nyújtott ösztöndíjként használnak majd fel. A szervezet a helyi püspöki konferenciával együtt fejti ki tevékenységét.

Michel Roy, a Caritas Internationalis főtitkára elmondta: „Azt szeretnénk, ha az emberek, főleg a kitelepítettek a földet művelve el tudnák tartani magukat.” A pápai segélyből mintegy kétszázezer eurót vetőmagok és mezőgazdasági eszközök vásárlására költenek három egyházmegye kétezer-ötszáz családja számára.

A kezdeményezés üzenete azonban sokkal nagyobb területre jut el: jelképesen azt fejezi ki, hogy többet kell tenni. Ez egyben felhívás a nemzetközi közösség számára: többet kell tenni, meg kell menteni az életeket – hangsúlyozta a Caritas Internationalis főtitkára.

A projekt pénzalapját a péterfillérek, a Vatikáni Államtitkárság, az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma, valamint jótevők adományai alkotják. A pápa és a Vatikán a béke megvalósítását célzó aktív közvetítő szerepet is betölt – nyilatkozta Peter Turkson bíboros a vatikáni sajtótájékoztatón.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria