Ferenc pápa imádkozik a németországi áradások áldozataiért

Ferenc pápa – 2021. július 16., péntek | 14:51

Ferenc pápa július 16-án, pénteken táviratot küldött Frank-Walter Steinmeier német államfőnek. A Szentatya osztozik mindazok fájdalmában, akik elvesztették szeretteiket vagy keresik eltűnt hozzátartozóikat.

Az utóbbi idők legsúlyosabb áradása pusztít Németországban és Belgiumban, az özönvíz eddig több mint nyolcvan ember halálát okozta. A járási közigazgatási hivatal csütörtök este még azt közölte, hogy ezerháromszáz embert tartanak nyilván eltűntként. Ezt pénteken azzal magyarázták, hogy a mobilszolgáltatás akadozása miatt sok embert nem lehet elérni telefonon. A heves esőzés kedden kezdődött, Rajna-vidék–Pfalz és Észak-Rajna–Vesztfália tartományban egész városokat öntött el a csapadék.

Ferenc pápa Pietro Parolin bíboros államtitkár aláírásával táviratot küldött a német szövetségi elnöknek, Frank-Walter Steinmeiernek. A Szentatyát  megdöbbentette a térségben kialakult katasztrófahelyzet. Imáiban megemlékezik az elhunytakról, és őszinte részvétét nyilvánítja az áldozatok hozzátartozóinak. Imádkozik az eltűntekért, a sérültekért, illetve mindazokért, akik anyagi károkat szenvedtek a természeti csapás miatt. Isten segítségéért és oltalmáért fohászkodik, majd lelki közelségéről biztosítja a mentésben részt vevőket.

A legtöbb halálos áldozatot Németországban követelte az ítéletidő, Belgiumban tizenöt elhunytról tudni. Az évtizedek óta nem látott intenzitású esőzést a klímaváltozással magyarázzák a szakértők, akik szerint pénteken újabb csapadékzóna érkezik, így a vízszint még tovább emelkedhet.

A mentési munkálatokban Németországban több száz katona működik közre. Sok helyen az épületek tetejére menekültek az emberek, őket helikopterekkel igyekeznek kimenteni. Angela Merkel kancellár az Egyesült Államokban szerzett tudomást a helyzetről, amelyet katasztrófának nevezett, és megígérte, hogy minden lehetőt megtesznek a mentésért és a károk elhárításáért.

A dél-hollandiai Maastricht városa felszólította mintegy tízezer polgárát, hogy hagyja el otthonát, és keressen védelmet az árvíz elől. A hollandiai Limburg tartományban fekvő Maastricht több városrészét kiürítik – jelentették be a helyi hatóságok –, mivel a Maas folyó várhatóan lakott területeket fog elárasztani. Roermondban szintén evakuáltak városrészeket, több száz embernek kellett elhagynia otthonát.

Forrás: Vatikáni Rádió; MTI

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria